Koken met Hugo!

Mexicaanse tortilla's met bonen

07 oktober 2020 17:03 Aangepast: 07 oktober 2020 17:04

Hugo kookt vandaag weer Mexicaans. Mexicaans is erg populair op het moment, het is lekker fris en je hebt niet te veel ingrediënten nodig. Daar houden we van!

Taco’s met kip

Hoofdgerecht 4 personen

Bereiding circa 30 minuten  

Ingrediënten

  • 2 uien
  • zout
  • 400 scharrelkipfilet
  • 1-2 limoenen
  • ½ blikje chipotles
  • neutrale olie (zonnebloemolie)
  • 12 maïstortillas
  • blaadjes sla

 

Geroosterde maïs met chipotleboter

Hoofdgerecht 4 personen

Bereiding circa 30 minuten

 

Ingrediënten

  • 4 gekookte maiskolven
  • neutrale olijfolie
  • 80g zachte roomboter (op kamertemperatuur)
  • 1 limoen
  • 1-2 chipotles (blik)
  • zout(vlokken)

Extra

  • kwastje
  • ovenschaal

 

Zwarte bonen

Bijgerecht 4 personen  

Ingrediënten

  • 2-3 bosuien
  • neutrale olie
  • 500g gekookte zwarte bonen
  • zout

Pulled chicken maken

Breng een pan met ongeveer 1 liter gezouten water tegen de kook aan. Snijd de stelen van de koriander. Pel en snijd 1 ui in drie grove stukken. Doe dit allemaal met de kip in de pan met water. Breng het water aan de kook, wanneer het water kookt, zet je hem uit en laat je hem nog 10 tot 15 minuten staan. 

Salsa maken

Een salsa maak je heel gemakkelijk en hoort echt bij Mexicaanse gerechten. Pel en snijd de tweede ui in heel kleine blokjes. Doe de ui in een kom, bestrooi het met zout en pers een halve limoen erboven uit. Hak de koriander grof en meng erdoor. Dit was hem al. Je hebt nu een heerlijke frisse salsa.

Verder met de kip!

De kip is inmiddels gaar en je kan hem nu uit elkaar trekken. Pluk de kip uit elkaar met je handen of trek het uit elkaar met twee vorken (als hij nog te warm is). Hak de chipotles in kleine stukjes. Meng het chipotlesap bij de kip en doe er eventueel ook een chipotle door, je kan zelf afstemmen hoe pittig je het wil maken. De kip laten we nu nog heel even staan. Pas als alles klaar is, bakken we de kip.

Maïskolven bereiden

Verwarm de ovengrill voor door hem op zijn hoogste stand te zetten. Bestrijk de maïskolven lichtjes met olie en rooster ze in circa 10 minuten rondom. Draai de kolven regelmatig om. 

De maïskolven serveren we straks met chipotleboter. Deze gaan we nu eerst maken. Doe de boter in een kom en rasp de limoen erboven. Hak nog 1 of 2 chipotles en meng deze door de boter. Ook hier kan je zelf bepalen hoe pittig je het wil maken. Breng het op smaak met zout. 

Bonen als bijgerecht

Als je Mexicaans gaat koken dan horen daar natuurlijk bonen bij. De bonen kan je als bijgerecht serveren en kan je ook in de tortilla doen. Snijd eerst wat bosuien fijn. Verhit een flinke scheut olie in een pan en fruit de bosui. Voeg de bonen toe. De bonen komen uit een pot dus zijn al gaar, ze moet alleen nog een beetje warm worden. Voeg eventueel nog wat zout toe naar smaak. 

Bijna etenstijd! 

We zijn er echt bijna. Verwarm de tortilla’s in een droge koekenpan. Gebruik geen olie, dan worden ze namelijk hard en we willen ze lekker zacht houden. Je kan alle tortilla's even bakken en vervolgens bewaren in een schone theedoek. Zo blijven ze warm en zacht! 

Pak een andere koekenpan erbij en verhit een scheut olie. Hierin kan je de kip bakken. De kip mag je goed warm maken. 

Nu kan je de tortilla's gaan vullen. Doe er wat sla in, de kip en de salsa. Serveer daarnaast de maïskolven met de chipotleboter eroverheen. Leg ook nog wat partjes limoen op het bord zodat iedereen dit zelf op smaak kan brengen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore