Koken met Hugo!

Gebakken spitskool met krokante aardappels

06 oktober 2020 17:02

Vandaag maakt Hugo zijn favoriete gerecht: gebakken spitskool met een ansjoviscrème. En hij laat weten hoe je thuis aardappeltjes krokant kan maken. Kook je mee?

Gegrilde spitskool met anjoviscrème en crispy aardappels

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 30 minuten  

Ingrediënten

Crispy aardappels:

  • 1 kg lekkere iets kruimige aardappels
  • Neutrale olijfolie om in te bakken
  • 2 takken rozemarijn

Gegrilde spitskool

  • 1 spitskool
  • 30 g roomboter
  • 70 g hazelnoten

Ansjoviscrème

  • 125 ml crème fraîche
  • 1 blikje ansjovis op olie
  • 1 rode chilipeper
  • 1 citroen

Extra:

  • Braadpan
  • Ovenschaal
  • Staafmixer

 

Yoghurtijs met bosvruchten

  • Nagerecht 4 personen
  • Bereiding circa 5 minuten  

Ingrediënten

  • 500 g bevroren bosvruchten
  • 250 ml volle yoghurt + 4 eetlepels voor erover
  • 100 g poedersuiker
  • 3 takjes munt
  • Handvol verse bramen of blauwe bessen
  • Dunne wafeltjes om erbij te serveren

Spitskool is de favoriete groente van Hugo. Je kan er namelijk ontzettend veel mee doen. Veel mensen koken spitskool, maar dat is eigenlijk zonde. Als je spitskool bijvoorbeeld bakt, blijft er meer smaak aan de kool zitten en bovendien ook meer vitamines. 

Maar eerst de piepers

Voordat je de spitskool gaat bereiden, ga je eerst de aardappels alvast klaarzetten. Verwarm de oven voor op 200°C. Was de aardappels en snijd ze in stukken. Kook de aardappels in water met zout in circa 8-10 minuten net gaar.

Nu de aardappelen op staan, gaan we aan de slag met de spitskool. Snijd de spitskool in lange parten. Laat de kern eraan zitten. De kern geeft namelijk houvast en zorgt dat je spitskool niet uit elkaar valt. Ook zit er veel smaak in de kern. 

Verhit roomboter in een koekenpan of braadpan en bak de kool aan. Het is belangrijk dat je de spitskool in roomboter bakt, dan wordt de kool lekker zoet. 

Hij hoeft niet helemaal gaar te zijn, alleen even aanbakken voor de smaak. Schep de koolparten over in een ovenschaal en laat ze mooi goudbruin worden in de oven. De oven mag op meer dan 200 graden. 

Zo krijg je de perfecte, krokante aardappel

Wanneer de aardappels net gaar zijn, giet je ze af en laat je ze even uitdampen. De perfecte krokante aardappel krijg je door de aardappel drie uur lang in de oven te zetten en continu te draaien. Daar hebben we vandaag geen tijd voor.

We doen het dus anders! Verhit een royale laag olie in een braadpan. Zorg dat de olie echt goed heet is. Wanneer de olie niet heet genoeg is, wordt de olie opgezogen door de aardappel en krijg je een vette aardappel. Dat wil je niet.

Bak de aardappels ongeveer vijf minuten in de olie. Voeg nog wat rozemarijn toe en laat het meebakken. Deze kan je -later- ook gewoon eten. Na vijf minuten zijn de aardappels mooi, goudbruin. Laat ze uitlekken en breng op smaak met zout. 

Ansjoviscrème maken

De ansjoviscrème is echt een favoriet van Hugo. Het past namelijk echt perfect bij de wat zoetere spitskool. Deze crème heb je heel snel gemaakt:

Doe de ansjovis uit het blik in de blender, de olie mag er ook bij. Doe de crème fraîche erin en voeg een chili peper toe. Deze hoef je maar in drie stukken te hakken, want hij wordt zometeen fijngesneden in de blender. Doe er wat citroenrasp bij en wat citroensap (eerst even de citroen flink wassen om het waxlaagje eraf te halen).

Pureer en meng het geheel met de blender en je hebt een heerlijke ansjoviscrème. 

Het dessert

Doe de bevroren vruchten in een blender samen met 250 ml yoghurt en poedersuiker. Zo maak je makkelijk en snel ijs! Hugo houdt het vrij grof van structuur maar je kunt natuurlijk wat langer doorgaan en het helemaal fijnmalen. 

Lepel het ijs vervolgens in kommetjes schep er nog een lepel yoghurt op. Garneer met gescheurde muntblaadjes en verse bramen of blauwe bessen en een wafeltje.

Serveren! 

Bak de hazelnoten in een droge koekenpan en snijd ze grof. Presenteer de kool en aardappels met rozemarijn op de borden. Lepel de crème over de kool. Voeg er nog wat gebrande hazelnoten aan toe en serveer.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore