Koken met Hugo!

Pompoensoep met bosuientaart

05 oktober 2020 17:21 Aangepast: 05 oktober 2020 17:35

Met dit weer hebben we zin in een gezonde (maar vooral lekkere) soep. Hugo vertelt hoe je dit zelf kan maken. Én hij heeft een handige tip voor het bereiden van flespompoen.

Pompoensoep

  • 4 personen
  • Bereiding 35 minuten  

Ingrediënten

  • 1 flespompoen (circa 800 g) 
  • 300g zoete aardappel
  • 1 rode chilipeper
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel ras el hanout
  • 1 blik gepelde (cherrytomaten)
  • 1½ - 2 liter groentebouillon
  • 2 eetlepels basilicumolie
  • zout en peper

Extra

  • staafmixer

 

Bosuientaart

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 15 minuten  

Ingrediënten

  • 125g ricotta
  • 1 citroen
  • zout en peper
  • 1 rol bladerdeeg (koeling)
  • 1 eidooier
  • 3 bossen bosuien
  • 75g feta
  • tijm
  • olijfolie
  • 50g pecannoten

 

Pompoen- en zoete aardappelsoep

Een pompoen is lastig om te schillen en dat is jammer, want daarom gebruiken mensen het minder vaak in de keuken. Maar Hugo heeft goed nieuws, de schil van de flespompoen kan je gewoon eten. Dus deze hoef je niet te schillen alleen te snijden. 

Halveer de flespompoen en verwijder de zaden met een lepel. Snijd de pompoen vervolgens in kleinere stukken. Dit hoeft niet nauwkeurig want de pompoen wordt straks nog gepureerd.

Pak vervolgens de zoete aardappel erbij. Hugo heeft een grote zoete aardappel, maar zo groot vind je ze niet snel in de supermarkt. Kies daarom voor 2 tot 3 zoete aardappels. Zolang je maar +/- 300g hebt. Schil de zoete aardappel en snijd hem in stukken. 

Pak een hoge pan en verhit een wat olie erin. Bak vervolgens de pompoen en de zoete aardappel in de pan. Voeg ook wat knoflook toe. Pel en snijd twee tenen knoflook grof (ga er ongeveer drie keer met je mes doorheen). Snijd vervolgens een chilipeper grof en voeg dit beide toe aan de pan. 

Voeg dan de Ras El Hanout toe in de pan. Dit is een Marrokaans kruidenmengsel en kan je in elke supermarkt kopen. Laat het geheel warm worden zodat de smaken loskomen.

Blus het vervolgens af met de tomaten. Voeg ook de bouillontoe, zodat de groenten net onderstaan. Breng het geheel tegen koken aan, draai het vuur laag en kook een half uurtje tot de groenten gaar zijn. 

Bosuientaart

Het is lekker om naast de soep ook nog iets anders te serveren. Daarom maakt Hugo ook een bosuientaart. Verwarm de oven eerst voor op 200°C. 

Doe de ricotta in een kom. Rasp wat van de citroenschil en voeg wat citroensap toe. Breng het op smaak met zout en peper en roer het mengsel goed. 

Rol het deeg uit op een bakplaat. Snijd 2cm van de rand zachtjes met een mesje in. Je snijd het deeg niet helemaal door. Je hebt nu een soort lijst, dit doe je zodat straks de rand mooi omhoog komt. Het middenstuk willen we niet laten rijzen en daarom prik je hier met een vork wat gaatjes in. 

Dan gaan we de bosuien snijden. Snijd het kontje en het donkergroen van de bosuien. Het donkergroene gedeelte kan je nog snijden en als garnering over de soep strooien). 

Verdeel vervolgens de ricotta over het deeg, laat hierbij de rand vrij. Leg vervolgens een voor een de bosuien op het deeg. Leg de bosui om en om neer. Verkruimel de feta over de bosuien. Scheur wat tijmblaadjes door en strooi ze over de bosui met feta. Strooi er ook wat grove peper overheen.

Je hoeft nu geen zout te gebruiken omdat dit ook al in de feta zit. Besprenkel het geheel met wat olijfolie.

Bestrijk de vrijgehouden rand met de eidooier, hierdoor krijg het deeg een glanzende bruine rand. De taart mag nu de oven in! Bak de taart circa 20 minuten op 200 graden in de oven. 

Afmaken en serveren

Rooster de pecannoten in een droge koekenpan. Wanneer de taart uit de oven komt, bestrooi je de taart met de pecannoten. 

Wanneer de groenten in de soep helemaal gaar zijn, hoe je er alleen nog even met de staafmixer doorheen. De zoete aardappel en de pompoen zijn al heel zacht geworden door het koken dus dit hoef je echt maar hele even te doen. Schep de soep in borden of kommen en druppel wat basilicumolie in de soep.

Eet smakelijk!

Wil je alle recepten van Hugo teruglezen? Klik dan hier!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore