Koken met Hugo!

Forel en aardappels uit de oven met verse paprikastoof

30 september 2020 17:03

Forel is in basis een vis waar vrij veel mensen een beetje huiverig voor zijn om te bereiden. Je bakt hem vaak in zijn geheel. Hugo laat zien hoe je dat juist heel leuk én simpel in de oven kunt doen.

Forel met aardappels uit de oven

  • Hoofdgerecht 4 personen

Ingrediënten

  • 800 g aardappels
  • 2 tenen knoflook
  • Olijfolie
  • 75 g Taggiasche olijven
  • 50 g kappertjes
  • 1 bosje rozemarijn
  • 4 schoongemaakte hele forellen
  • 100ml witte wijn  

Extra:

  • Bakpapier  

Gestoofde paprika’s

  • Bijgerecht 4-6 personen
  • Bereiding circa 35 minuten  

Ingrediënten

  • 4 rode paprika’s
  • 1 flinke ui
  • 1 teen knoflook
  • Olijfolie
  • 1 laurierblad
  • 3 gepelde tomaten
  • Zout en peper
  • Scheutje Witte balsamico of sherryazijn

 

Paprikastoof

Als bijgerecht maakt Hugo vandaag een paprikastoof. Halveer hiervoor de paprika’s, haal de pitjes eruit en snijd ze in reepjes. Ook de uien mag je in halve maantjes snijden.

Wanneer je paprika flink stooft, komen de suikers uit de groente vrij en karameliseert hij een beetje, daar worden ze extra lekker en zoet van! Samen met de ui, een scheutje olie en een gedroogd laurierblaadje, mogen ze in een pan. 

Hugo kiest voor een stoofpan. Heb je die niet, dan kan een koekenpan of hapjespan ook prima! Bak 2-3 minuten en voeg dan pas de knoflook toe. Snijd deze grof in plakjes en halveer dan nog één keertje. We hebben ondertussen al verschillende keren geleerd dat de smaken dan beter vrijkomen en de knoflook minder snel verbrand. 

Na 10 minuten pruttelen op midden-hoog vuur en met de deksel erop, mag je ook de tomaten toevoegen.

 

Aardappels en vis uit de oven

Snijd de aardappels in partjes en kook ze ongeveer 5 -10 minuten in heet water. De schillen laat je er gewoon omheen. Daarna gaan ze nog de oven in. Ze hoeven dus nog niet helemaal gaar te zijn zodra ze uit de pan komen.  

Vis voorbereiden!

Snijd één citroen in plakjes. De forel kan je bij de supermarkt of de visboer al helemaal schoongemaakt kopen. Leg dan per vis 2 citroenplakjes in zijn “buikje”, een takje rozemarijn en giet er een heel klein beetje witte wijn bij. Daarna leg je ze op een ovenplaat met bakpapier en kun je er nog wat peper en zout overheen doen.

Aardappels klaar?

Giet de aardappels af en kiep ze dan -bij de vis- op de bakplaat. Ook de aardappelen krijgen nog wat zout én besprenkel ze met olijfolie.

Voeg nog wat kappertjes toe aan de aardappels en verdeel er een grofgesneden teen knoflook tussen. Dan kan alles de oven in. Ongeveer 20 minuten op 200 graden moet genoeg zijn.

Ondertussen mag de stoof met de paprika, ui en tomaat op een laag vuurtje met een deksel over het geheel, lekker doorgaren. De paprika en uien mogen écht helemaal zacht worden.  

Etenstijd!

Heb je even 20 min lekker op de bank gezeten? Dan is het bijna etenstijd. De stoof is heerlijk zoet geworden en “ready to eat”. Haal wel het laurierblaadje even uit de pan, die wil je niet opeten.

De vis en de aardappelen serveer je op een bord, met een beetje stoof ernaast. Vind je het spannend om de vis te fileren, dan heeft Hugo nog een tip:

Omdat de vis echt heel gaar is, schuif je hem met de achterkant van een lepel zo van de graadjes af. Je kunt er een vork naast houden om meteen het vlees weg te schuiven. Draai daarna de vis om. Het velletje kan je eten! Wil je dat niet, dan trek je die er zo vanaf”.

Wil je alle recepten van Hugo teruglezen? Klik dan hier!

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore