Vegan koken met Hugo!

Indiase linzenstoof met zelfgemaakte chapati

29 september 2020 17:40 Aangepast: 30 september 2020 09:47

Hugo is in Indiase sferen vandaag en gaat aan de slag met heel wat kleine gerechtjes! Klinkt ingewikkeld, valt reuze mee. De warme kruiden en heerlijke geuren wil je echt proeven met dit herfstige weer.

Indiase linzenstoof (dahl)

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 35 minuten

Ingrediënten:

  • 350 g rode linzen
  • 3 tenen knoflook
  • 1 ui
  • neutrale olie of ghee
  • 4 cm gemberwortel
  • 3 tomaten
  • 1 eetlepel garam massala
  • 1 theelepel gemalen kurkuma
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 100 ml kokoscrème of slagroom
  • Zout
  • Peper

Extra:

  • Vijzel

Voor erbij:

  • Chapatis
  • Verse muntchutney
  • Raita

Verse muntchutney

  • Bijgerecht
  • Bereiding circa 10 minuten

Ingrediënten

  • 2-3 groene chilipepers
  • 2-3 lente-uien
  • 1 bosje munt
  • Zout
  • 2 theelepels suiker
  • Scheutje witte wijnazijn

 

Chapatis (Indiaas plat brood)

  • 8 stuks
  • Bereiding circa 20 minuten + half uurtje rusten van deeg

Ingrediënten

  • 275 g volkorenmeel
  • Snuf zout
  • 1 eetlepel plantaardige olie of ghee
  • 125-150 ml warm water
  • Bloem voor uitrollen  

Extra:

  • Rolstok of deegroller
  • Zware koekenpan

 

Yoghurtsaus (Raita)

  • Bijgerecht 4 personen
  • Bereiding 5 minuten

Ingrediënten

  • 1 tl karwijzaad of komijnzaad
  • 400 ml volle yoghurt
  • zout

Linzen wassen!

We beginnen met het wassen van de linzen. Dat moet je stiekem wel een keer of 4/5 doen, tot het water helemaal helder is. Dit doe je om de zetmelen er echt goed uit te halen.

Ondertussen zet je de stoofpan op het vuur en daar bak je een gesnipperde ui, knoflook en gember in. Tip: wil je het gerecht helemaal vegan houden? Bak dan alles in zonnebloemolie.

Begin met de ui en voeg de knoflook echt pas wat later toe. Die heeft niet zo lang nodig en verbrand snel. Voeg de gember tegelijk met de knoflook toe.

Tip: wil je de gember schillen? Krab dan met de achterkant van een lepel het velletje eraf, gaat heel fijn en snel. Doe je dit met een dunschiller dan verlies je veel van de gember en dat is zonde.  

Voeg daarna de tomaten en de kruiden; garam massala, kurkuma en de komijn toe. Belangrijk dat je de komijn een klein beetje “kneust” in de vijzel zodat de smaken beter loskomen en je later niet op de pitjes bijt.

Als de linzen zijn gewassen, zet je ze op het vuur in water. 

Zelf chapati maken

Deze stap hoef je niet te doen, je kan chapati namelijk ook kant en klaar in de winkel kopen. Je herkent het misschien ook wel als Indiaas platbrood. Hugo maakt het hier zelf omdat het niet zo moeilijk is én net zo leuk. Aan de slag:

Neem het volkorenmeel, een snufje zout en een goede eetlepel plantaardige zonnebloemolie. Tot slot 150ml lauwwarm water. Gebruik alleen niet al het water in één keer. Doe het in twee keer. Meng het eerste deel met een lepel en daarna met je hand.

Het moet een droog, stug deeg worden. Voeg het water in delen toe, dan heb je nooit teveel. Kneed het deeg tot een mooi geheel. Je bakt het platbrood straks in een pannetje net zoals een pannenkoek.

Deeg rollen

Voor dit deeg vindt Hugo het fijner om te werken met een rolstok. Heb je die niet in huis, dan kan het natuurlijk ook met een deegroller. Waarom hij dat fijner vindt? Met een rolstok kan je meer kracht zetten en dat is nodig bij dit harde, stugge deeg.

Strooi wat bloem over je -schone- aanrecht en verdeel de deegbol in kleinere bolletjes. Dan ga je rollen! Druk flink op de bol en rol daarna goed uit, draai het deeg een stukje en ga op deze manier door. Goed ook om tussendoor een flink aantal keer je brood om te draaien en dan weer verder te rollen. Heb je een mooi, dun en plat “pannenkoekje”, dan ben je klaar. Strooi er nog wat bloem bovenop (dan blijft de volgende niet plakken) en ga door tot je een stapel platbroden hebt.

Bakken doe je op het allerlaatste moment als alles klaar is.

Dahl afmaken

Wanneer de linzen mooi droog en gekookt zijn (heb je te veel water gebruikt, niet erg, giet dan eerst even af), meng je ze door de kruiden en tomaten in de stoofpan. Voeg de kokosmelk er aan toe. Goed doorroeren en op laag vuur laten staan.  

Yoghurtsaus maken

Bij het gerecht maakt Hugo zelf nog een kruidige yoghurtsaus. Begin met het vijzelen van het karwijzaad. Even kort aanduwen en vijzelen.

Giet vervolgens de yoghurt in een kommetje en doe daar het zaad bij. Een snufje zout en goed door elkaar mengen. Klaar!

Frisse munt chutney

Bij Dahl gebruik je vaak een aantal kleine gerechtjes en een chutney mag dan ook echt niet ontbreken. In de winkel koop je vaak gekookte chutney, Hugo maakt hier een rauwe.

Pak een kleine keukenmachine met daarop een staafmixer en doe daar flink wat munt in. Ook voeg je de groene pepers toe, 3 stuks (wil je iets minder pittig, dan haal je de zaadjes eruit). Dan kan ook de bosui (alleen het groene), witte wijnazijn, een theelepel suiker en een snuf zout erbij. Deksel erop en… blenden maar!

Deze chutney serveer je bij het gerecht in een bakje.

Bijna zover…

Als laatste bak je de chapati’s die je net hebt gemaakt even kort in een pan met een druppeltje olie. Ze zijn dun en dus snel klaar.

Dan maak je de borden op. Je kunt er ook voor kiezen alles in losse bakjes te serveren, maar dat is -nu- niet zo coronaproof. Hugo schept dus alles op losse borden en in bakjes per persoon.

TIP: Bij dit gerecht past de ingemaakte rode ui -van een poos geleden- uitstekend!

 

Smakelijk!

 

Wil je alle recepten van Hugo teruglezen? Klik dan hier!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore