Koken met Hugo!

Een herfstige uienpizza met paddenstoelensalade

28 september 2020 15:57 Aangepast: 30 september 2020 09:47

Hugo kookt vandaag een uienpizza (Pissaladière) met paddenstoelensalade. Een gerecht met een echt herfstgevoel. Makkelijk om te maken en vol verschillende soorten smaken. Zoet, zout, zilt, warm én erg lekker.

Franse uienpizza (Pissaladière)

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 50 minuten

Ingrediënten:

  • 1 rol hartige taartdeeg
  • 750 g uien
  • 2 kleine blikjes ansjovis (90 g)
  • 75 g zwarte olijven
  • Zout en peper
  • 25 g roomboter of olijfolie

 

Gebakken paddenstoelen met rucola en stokbroodcroutons

  • Salade 4 personen
  • Bereiding circa 15 minuten

Ingrediënten

  • ½ stokbrood
  • 2 tenen knoflook
  • Olijfolie
  • Paar takken tijm
  • Zout en peper
  • 500 g gemengde paddenstoelen
  • 25 g roomboter
  • 100 g rucola
  • 2-3 eetlepels sherryazijn
  • bieslook

Extra:

  • bakpapier

 

Aan de slag!

Hugo begint vandaag met het snijden van de uien. Snijd deze door midden en dan in dunne ringen. Bak ze daarna 15-20 min in roomboter op niet al te hoog vuur.

De uien mogen niet bruin worden en moeten juist nog wat glazig blijven. Hierdoor zijn ze zoeter van smaak. Laat ze even afkoelen op een bord wanneer ze klaar zijn.

Ondertussen ga je door met het maken van croutons van oud stokbrood. Deze gebruik je straks als topping op je salade.  

Croutons maken

Snijd het stokbrood in ruwe plakken en daarna in blokjes. Tip: het hoeft allemaal niet netjes, het gaat om het idee. Als je het makkelijker vindt kan je het brood ook scheuren. Leg alle blokjes op een bakplaat met bakpapier eronder.

Snijd vervolgens een knoflookteen in grove plakjes en leg deze ertussen. Klein beetje zout, tijm en wat olijfolie er overheen. Gril vervolgens 5 -10 minuutjes op 200 graden in de oven.

Paddenstoelen

Voor de salade heb je zoveel mogelijk verschillende soorten paddenstoelen nodig. Hugo heeft oesterzwammen, kastanjechampignons, portobello en nog veel meer. Tip: maak ze niet schoon met water, dat trekt namelijk echt in de zwammen. Veeg de meeste aarde er gewoon af met een stukje keukenpapier.

Alle soorten champignons snijd je klein met een mes. De zwammen hoef je niet te snijden, die kun je juist heel goed scheuren. Mix alles bij elkaar in één kom.

Pizza opbouwen

Het is maandag en we zijn een beetje lui! Hugo gebruikt vandaag dan ook kant & klaar pizzadeeg dat zelfs al op een bakpapier ligt. Rol dit goed uit en verspreid de uien die je hebt gemaakt over het deeg.

Voeg dan de ansjovis toe. Snijd ze door midden en leg ze in een ruitpatroon op de pizza. Tip van Hugo: ook al ben je geen vis fanaat, probeer het eens! Ansjovis wordt namelijk -wanneer verhit- echt milder van smaak.

Voeg daarna nog een halve olijf toe in elk ruitje en je pizza is klaar! Bak hem ongeveer 20min op 200 graden.

Dressing maken

Bij de salade maakt Hugo zelf een lekkere dressing. Hij begint met de sherry-azijn waar hij vervolgens wat olijfolie doorheen klopt en knoflook aan toe voegt.  

Zet ondertussen een pannetje met wat olie op het vuur en bak daar kort, flink wat tijm in (2/3min). Vervolgens bak je daar de paddenstoelen in.

Tip: houd er bij het bakken van de paddenstoelen rekening mee dat je echt maar een klein beetje boter of olie gebruikt. Het lijkt er in eerste instantie op dat de paddestoelen droog worden -en je bent snel geneigd er meer bij te doen- maar dat is niet zo!

Het duurt vaak even, maar dan komt het vocht van de paddenstoelen vrij en heb je voldoende. Doe je te veel boter of olie in de pan, dan krijg je een hele vette, zompige bedoeling en dat is zonde. 

Serveren!

Wanneer de pizza klaar is, serveer je deze op een mooie, grote houten plank.

Door de dressing die je hebt gemaakt gaat de rucola. De notige smaak van de rucola is erg lekker bij alle andere smaken die je in het gerecht gebruikt hebt.

Meng de sla ook lekker door de dressing met je -schoon gewassen- handen! Zo houd je alles lekker luchtig. Serveer de salade op een groot bord of in een kom.

Strooi daarna de warme paddenstoelen en de coutons er overheen. Snijd nog wat bieslook voor de topping.

Smakelijk!

Wil je alle recepten van Hugo teruglezen? Klik dan hier!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore