Borrelen met Hugo!

Borrelen met Hugo! Thaise borrelplank met viskoekjes

25 september 2020 17:05 Aangepast: 30 september 2020 09:47

Vrienden of familie over de vloer? Hier ga je ze écht mee verrassen. Heerlijke Thaise hapjes om het weekend in te gaan.

Eitjes met Thaise sambal

Ingrediënten

  • 6 eieren
  • 3-4 sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 4 chilipepers
  • 1 limoen
  • Trassi of gedroogde garnalen
  • Zout
  • Neutrale olie
  • Fijne suiker
  • Vissaus
  • ½ bosje koriander

Extra:

  • vijzel of staafmixer met hakmolentje

 

Thaise viskoekjes

Ingrediënten

  • 350 g witvis (bv koolvis)
  • 2 eetlepels Thaise rode currypasta
  • 1 limoen
  • 1 theelepel fijne kristalsuiker
  • 1 eiwit
  • 1 eetlepel vissaus
  • Neutrale olie

Dip

  • 5 eetlepels limoensap (2-3 limoenen)
  • 4 el vissaus
  • 1 rode peper
  • Evt. klein schepje suiker
  • Paar slablaadjes en takken munt  

Gegrilde entrecote met chilisojadip

Ingrediënten

  • 250 g biefstuk of entrecote
  • Neutrale olie
  • Zout en peper

Chilisojadip

  • 5 eetlepels limoensap (2-3 limoenen)
  • 4 el vissaus
  • 1 rode peper
  • Evt. klein schepje suiker
  • 1 el sojasaus
  • ½ eetlepel sesamzaad
  • 2 kropjes little gem
  • 2 lente-uien  

Breid je Thaise plank uit met:

  • rijstcrackers
  • pinda’s
  • cashewnoten
  • minikomkommers
  • radijzen

Eitjes met zelfgemaakte Thaise sambal

Pel en snijd de sjalotten en 3 tenen knoflook grof. In sambal horen natuurlijk ook pepers. Liever niet te pittig? Verwijder dan (de meeste) zaden uit de pepers en snijd ze. Maal de knoflook, sjalot, pepers, limoenrasp en trassi. Voeg een scheut olie en een snuf zout toe in het hakmolentje. Breng op smaak met een schepje suiker en een scheutje vissaus.

Dan gaan we de sambal bakken. Hierdoor krijg je een intensere smaak en het wordt ook minder pittig. Als het te hard gaat, kan je nog een scheutje water toevoegen. Je hoeft dit maar een paar minuten te bakken. 

Kook ondertussen de eieren. Hugo kookt eerst het water en doet dan de eieren er 5 minuten in. Laat ze na die 5 minuten direct schrikken onder koud water. Zo kan je ze beter pellen. 

Pel de eieren en halveer ze. Leg ze op de borrelplank en schep op elk half ei een lepeltje sambal. Leg er een blaadje koriander op.

TIP: hoe verser de eieren, hoe lastiger het is om ze te pellen. Tik je ei kapot aan de onderkant en houd hem eventueel onder de kraan. Door het water kan je je ei makkelijker (en mooier) pellen.

Thaise viskoekjes

Snijd de vis in drie stukken. Stop de vis in de blender en meng het met de currypasta. Ook deze kan je zelf maken, maar je hebt ook al sambal gemaakt, dus deze komt -voor nu- gewoon uit een potje.

Dan voeg je nog eiwit toe, je hebt alleen het eiwit nodig, het eigeel mag je weggooien. Het eiwit zorgt voor binding. Voeg nog suiker en vissaus toe en maal het fijn in de keukenmachine. De suiker zorgt ervoor dat de koekjes straks gaan karameliseren en je krokante randjes krijgt. 

Je hebt nu een beslag gedraaid. Hier kan je 8 kleine viskoekjes van maken. Draai balletjes van het deeg en leg het op een bord. Plet het een beetje. Bewaar de koekjes afgedekt in de koelkast totdat je ze gaat gebruiken/bakken.

Verhit een scheut olie in een koekenpan en bak de viskoekjes gaar. De viskoekjes hoef je maar heel kort gaar te bakken. Ze hoeven echt maar 1 tot 1,5 minuut op elke kant te liggen. 

 

Dipsaus voor bij de koekjes

Meng limoensap met vissaus in een klein kommetje. Snijd de peper fijn (verwijder voor een milde versie de zaadjes) en voeg toe. 

Leg slablaadjes en munt op een schaal, leg de viskoekjes erop en zet de dipsaus erbij.

Gegrilde entrecote met chili sojadip

Snijd 1 chilipeper in ringetjes. Meng in een kommetje het limoensap met de vissaus, suiker, soja en chilipeper.

Verhit de grillpan. Bestrooi de biefstukken met zout en peper en wrijf in met olie. Grill de biefstukken in een grillpan zodat je mooie strepen op het vlees krijgt. Keer de biefstukken maar één keer om. Bak de biefstuk medium gaar met 2,5 minuut per kant (afhankelijk van de dikte van het vlees). Laat het heel even rusten onder een bord.

Ondertussen kan je de garnering voorbereiden. Snijd de andere peper in ringetjes of reepjes. Snijd de lente-uien in dunne, schuine plakjes. Rooster het sesamzaad kort in een droge pan. 

Tijd om te serveren! Snijd het vlees in dunne plakjes en leg het op een schaal. Strooi het sesamzaad, chilipeper en lente-ui erover. Serveer de dip erbij.

Tijd om te borrelen!

Je hebt nu drie heerlijke gerechtjes gemaakt voor bij de borrel. Vul de borrelplank aan met rijstcrackers, pinda’s, cashewnoten, minikomkommers en radijsjes. Proost op het weekend!

 

Wil je alle recepten van Hugo teruglezen? Klik dan hier!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore