Koken met Hugo!

Ovenschotel met aubergine en tomaat

22 september 2020 16:59 Aangepast: 23 september 2020 13:19

Parmigiana di melanzane - oftewel gegratineerde aubergine - staat vandaag op het menu! Ideaal om overdag al te maken (of in het weekend), zodat je hem later in de oven kan schuiven en een heerlijk gerecht hebt. Kook je mee?

Gegratineerde aubergine (Parmigiana di melanzane)

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 40 minuten  

Ingrediënten

  • 3 aubergines (700 g)
  • Zout en peper
  • 700 g tomaten (vers of uit blik)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 kleine ui
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • Bloem
  • Paar takken basilicum
  • Olijfolie om in te bakken
  • 2 bollen buffelmozzarella
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • 1 robuust wit desembrood

Extra

  • Ovenschaal

 

Gebakken spinazie

  • Groentegerecht 4 personen

Ingrediënten

  • 50 g pijnboompitten
  • 800 g spinazie
  • 2 tenen knoflook
  • olijfolie
  • Zout en peper

We gaan aan de slag met aubergines. Deze houden altijd veel vocht vast, daarom gaan we eerst het vocht onttrekken. Snijd dunne plakken van ongeveer een halve centimeter en smeer ze in met zout. Laat ze ongeveer 15 tot 20 minuten staan.

Zelf tomatensaus maken 

Je kan zelf tomatensaus maken met tomaten uit blik maar je kan ook verse tomaten gebruiken en ze zelf schillen. Hugo heeft daar een handig trucje voor. Snijd een kruisje op de gladde kant van de tomaat en haal het kroontje eraf. Leg de tomaat 10 seconden in een pan met kokend water. Laat ze vervolgens schrikken in een bak met ijswater. De tomaat scheurt uit zijn velletje en jij kan deze er nu heel makkelijk afpellen. Snijd de tomaten daarna grof in blokjes. 

Pel de knoflook en snijd deze grof. Wanneer je te kleine stukjes snijd - of een knoflookpers gebruikt - verbrand je knoflook sneller. Voeg de tomatenpuree en de gesneden tomaten toe. Je kan er met de staafmixer doorheen maar je kan het ook grof houden. Nu heb je helemaal zelf een tomatensaus gemaakt, best makkelijk toch?

Verder met de aubergines

Ondertussen is er veel vocht uit de aubergines gekomen. Spoel de aubergines af onder de kraan en dep ze vervolgens goed droog. Haal de plakken aubergine door de bloem en bak ze in een goede laag olie. Je mag ze bijna frituren. Wanneer ze goudbruin zijn, laat je ze uitlekken op een bord met keukenpapier. 

Laagje op laagje!

En dan gaan we bouwen. Net als een lasagne gaan we verschillende laagjes op elkaar stapelen in een ovenschaal. Begin met een laagje saus, hier zit namelijk al genoeg olie in. Een laagje met plakjes aubergine erop en weer een laagje saus. Snijd plakjes buffelmozzarella en leg die erop. Rasp er ook nog wat parmezaanse kaas overheen.

Voeg verse basilicum toe door dit een beetje te scheuren. Maak de laagjes af en eindig met een laag saus en geraspte Parmezaanse kaas.

De Parmigiana di melanzane mag nu de oven in voor zo'n 20 tot 30 minuten op 180 graden. Wanneer de melanzane klaar is, laat je hem even 10 minuten rusten. Zo kan het wat afkoelen en voorkom je dat het hele gerecht uit elkaar valt wanneer je hem serveert. 

Een klein bijgerecht

Om de maaltijd compleet te maken, serveren we er nog een klein roerbakgerecht bij. Dit gerecht maak je echt in de laatste twee minuten.

Bak wat pijnboompitten in een droge pan. Pel en snijd de knoflook en fruit dit in een wok. Haal de harde stelen van de spinazie. 

Leg een handvol spinazie eroverheen en laat deze wat slinken. Voeg nog een hand spinazie toe en schep hem om. Laat de spinazie niet helemaal gaar koken want dat is zonde. Breng het gerecht op smaak met peper en zout. Serveer de spinazie met de pijnboompitten erbij en wat brood ernaast. 

Wil je alle recepten van Hugo teruglezen? Klik dan hier!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore