Eten

Koken met Hugo! Oerhollandse stamppot met zelfgemaakte slavinken

21 september 2020 16:54 Aangepast: 22 september 2020 21:24

Vandaag maakt Hugo snijbonenstamppot. Een simpele maaltijd met een kleine twist. Lekker makkelijk om de week mee te beginnen.

Snijbonenstamppot

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 30 minuten  

Ingrediënten

  • 2 tenen knoflook
  • 1 kg kruimige aardappels
  • 600 g snijbonen
  • 1 bos bladpeterselie
  • 100-150 ml extra vergine olijfolie
  • Zout en peper
  • Evt. wat mosterd  

Zelfgemaakte slavinken

  • Voor 4 personen
  • Bereiding circa 30 minuten  

Ingrediënten

  • 1 sjalot
  • Neutrale olie
  • 350 half om half gehakt
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 ei
  • 3-5 eetlepels paneermeel
  • 150 g gesneden ontbijtspek (rechte plakjes)
  • Zout en peper
  • 25 g roomboter  

Aardbeienyoghurt

  • Nagerecht 4 personen
  • Bereiding circa 10 minuten

Ingrediënten

  • 250 g verse aardbeien
  • 2 el fijne suiker
  • ½ liter hangop (uitgelekte yoghurt)
  • ½ theelepel anijszaad
  • Scheutje citroensap

Extra:

  • Hakmolentje of staafmixer
  • Vijzel

 

Aardbeienyoghurt

We beginnen met het dessert en dat is vandaag zelfgemaakte aardbeienyoghurt! Die maken we met hangop. Vroeger werd het heel veel gegeten maar nu niet meer, terwijl het heel makkelijk en lekker is om zelf te maken. 

Hangop is yoghurt die je ophangt. Pak een schone theedoek en maak deze nat. Leg het doek over een schaal heen en schep vervolgens de yoghurt op het doek. Zet het in de koelkast en kijk er niet meer naar om. Zo simpel is het. Na 1 avond in de koelkast is het vocht er uitgelekt. De yoghurt die over is, is heel stevig en dat noem je hangop.

Hangop kan je natuurlijk ook kant en klaar kopen maar dan is het nét even wat duurder. Dit is veel leuker, toch?

Een nachtje gestaan? Dan ga je verder. Maal het anijszaad tot een poeder met een vijzel. Geen zin in? Koop dan kant en klaar anijspoeder.

Haal daarna de kroontjes van de aardbeien en doe ze in de blender. Doe er ook de suiker bij. Het mengsel hoeft niet helemaal fijn te zijn, er mogen best nog wat stukjes aardbei in zitten. Doe er nog wat citroensap doorheen en meng het aardbeienmengsel door de hangop. Laat dit nog even in de koelkast staan.

Snijbonenstamppot 

Nu het dessert in de koelkast staat, gaan we beginnen met de stamppot. Pel de knoflook en snij fijn. Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Doe de aardappelen in de pan mét de knoflook. Voeg water toe totdat ze net onder staan en kook ze 15 minuten. 

Hugo kookt de knoflook mee met de aardappelen zodat de smaak in de aardappelen trekt. Hierdoor krijg je een zoete knoflooksmaak. 

Snijd ondertussen de snijbonen in schuine repen en kook deze de laatste paar minuten mee met de aardappels.

 

Zelfgemaakte slavinken

Meng het gehakt in een schaal met het ei en paneermeel. Voeg wat mosterd toe, zout en een sjalotje. Je kan het sjalotje eerst aanfruiten maar je kan hem ook fijn snijden en dan rauw in het gehakt mengen, dan is hij iets scherper.

De hoeveelheid paneermeel bepaal je op gevoel. Dit ligt namelijk echt aan het gehakt dat je hebt, dus mengen met je hand en gewoon voelen. Is het nog te vochtig? Dan mag er wat meer erbij. Hij moet stevig zijn. Blijft je handafdruk erin staan? Dan zit je goed.

TIP: Gooi of sla het gehakt nog een paar keer terug in de schaal. Zo gaat de lucht eruit en voorkom je dat je gehakt gaat scheuren. 

Nu het gehakt klaar is, gaan we de slavinken maken. Leg 4 plakjes spek dakpansgewijs naast elkaar. Maak nog 2 lange banen dwars eroverheen, zodat je een soort kruis hebt. Verdeel het gehakt in vier 'staven'. Leg dan het gehakt op het spek en vouw de 2 lange banen om het gehakt heen. Rol vervolgens het gehakt in het spek. 

Leg de slavink met de ‘open’ kant in de pan. Het spek schroeit zo dicht en hoef je geen stokjes of iets dergelijks te gebruiken. Bak de slavinken op middelhoog vuur mooi bruin aan. Voeg wat water toe, dek de pan af en laat de slavinken rustig gaar bakken. 

Dan gaan we het dessert afmaken door wat verse aardbeien toe te voegen. Het anijspoeder mag er nu ook doorheen. 

Dan kan je de stamppot afgieten. Met een stamper kan je de stamppot grof stampen. Doe het niet te hard, want dan stamp je ook de boontjes kapot en dat is zonde. Snijd de bladpeterselie en meng erdoor. Voeg wat peper en wat zout toe naar smaak. Je kan er ook nog wat mosterd bij doen. Tot slot nog wat olijfolie voor een smeuïg effect.

Eet smakelijk! 

 

Wil je alle recepten van Hugo teruglezen? Klik dan hier!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore