Eten

Koken met Hugo! Steak tartaar met “luie wijven frieten”

17 september 2020 17:09 Aangepast: 22 september 2020 21:25

In iedere Franse bistro kan een goede steak tartaar niet ontbreken op de kaart. Hugo gaat vandaag aan de slag met een Aziatische variant, nog lekkerder! Combineer het met “luie wijven friet”, zelfgemaakte mayonaise én een frisse salade.

Aziatische steak tartare

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 30 minuten  

Ingrediënten

  • 500 g biefstuk (evt. fijngesneden door slager)
  • 1 sjalot
  • 1-2 rode pepers
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 1 bos munt
  • 1 bos (Thaise) basilicum of koriander
  • Vissaus naar smaak
  • 1 eetlepel dijonmosterd
  • 1 limoen
  • 4 eieren

Extra

  • Steekring met een doorsnede van 12-14 cm

     

Simpele salade

  • Bijgerecht , 4 personen
  • Bereiding circa 10 minuten

Ingrediënten

  • 1 sjalotje
  • 1 theelepel dijonmosterd
  • 3 eetlepels witte balsamico azijn
  • 6 eetlepels olijfolie
  • zout en peper
  • 2 kropjes little gem

 

Luie wijven frieten met chilimayo

  • Bijgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 20 minuten

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels
  • Olie voor frituren
  • Zout
  • 4 el mayonaise
  • 1 rode peper  

Extra

  • Frituurpan (of een flinke stevige stoofpan, zonnebloemolie en een thermometer)
  • Vijzel

 

 

Let's go!

Zet voordat je begint eerst het vlees -afgedekt met folie- even 15min in de vriezer. Dit zorgt ervoor dat je straks het vlees makkelijker in stukjes kunt snijden. Tip: geen zin om zelf te doen? Uiteraard kan je het bij de slager ook even vragen, ze snijden het in een handomdraai klein. 

Starks maakt Hugo zelf een pittige mayonaise. Dat doet hij met verse peper die hij eerst even vijzelt. Wrijf hiervoor een verse peper even flink tussen je handen, snijd vervolgens het topje eraf en tik de zaadjes er dan uit boven een kommetje of de prullenbak. Juist de zaadjes zorgen ervoor dat de peper giga “heet” is en dat wil lang niet iedereen.

Snijd de peper vervolgens in ringen en gebruik dan de vijzel om hem helemaal te malen. Voeg ook wat grof zeezout toe. Tip: plet eerst de pepers flink, voordat je de draaiende bewegingen gaat maken met de vijzel.

“Ouwe wijven friet”

Ook wel: "verse friet, voor de luie mens", aldus Hugo. Zet eerst je frituurpan aan op 150 graden (zodat je ze zometeen kunt voorbakken), of warm de pan met zonnebloemolie op. Houd bij die laatste wel echt goed de temperatuur in de gaten.

Snijd vervolgens de aardappel in grove “plakken” met de schil er nog aan.

Zelf mayonaise maken

Lekker! Bij de frieten maakt Hugo ook zelf een mayonaise. Je gebruikt daar de chili voor die je al hebt gevijzeld. Je kunt deze mengen door een mayonaise uit een pot of je maakt verse mayo in een handomdraai! En dat doe je zo:

Je gaat één eitje “scheiden” (het eigeel loshalen van het eiwit door deze over te gooien in de schil) en legt het geel in een kom. Daar mag limoensap bij van een halve limoen en wat mosterd en zout. Klop dit even goed door met een garde.

Wat het moeilijke is aan het zelf maken van mayonaise, is het toevoegen van de olie terwijl je aan het kloppen bent. Drupje voor drupje voeg je olie toe en telkens als de olie is opgenomen, voeg je weer wat nieuwe toe.

Naarmate het vordert kan er iets meer bij en je blijft kloppen totdat het mengsel witter uitslaat en dikker van structuur wordt. Je kunt tot wel een halve liter mayonaise maken op één ei. Klaar en tevreden? Voeg dan de chili toe en meng het er doorheen.

Door met de tartaar 

Haal de tartaar uit de vriezer. Hij is ondertussen mooi “aangevroren” waardoor je hem makkelijker kunt snijden. Hugo snijdt er eerst dunne plakjes en daar weer reepjes van. Je kan hem snijden op wens en naar smaak (de een wil graag dikkere stukjes dan de ander). Snijd de 4 biefstukken helemaal op en stop ze in een kom.

Ook een sjalotje snijd je in kleine snippertjes, dit meng je door de steak tartaar. Een flinke schep mosterd erbij en ook een beetje vissaus. De vissaus zorgt voor de Aziatische "touch".

Daarna gaat er een pepertje doorheen, snijd die ook helemaal fijn. Zout hoef je niet meer toe te voegen, deze zit namelijk al voldoende in de vissaus verwerkt. Dan heb je nog een beetje limoensap (hele limoen) en geroosterde sesamzaadjes nodig. De sesamzaadjes moet je wel eerst even roosteren in een droge pan.

Dan voegt Hugo ook nog wat munt en basilicum toe, beide snijdt hij fijn. Houd je van koriander? Vergeet die dan vooral niet. Liever niet? Laat hem er dan zeker uit! Al deze kruiden mag je door de biefstuk mengen.

Tijd voor de friet, patat, friet ehhh…. 

Biefstukken helemaal klein en alles er doorheen? Dan kun je de frieten bakken op 180 graden totdat ze mooi, goudgeel zien. Heb je geen frituurpan? Dan kan het ook in een hele stevige pan en met zonnebloemolie. Houd dan -zoals al eerder gezegd- wel echt de temperatuur goed in de gaten met een thermometer en zorg ervoor dat je jezelf niet verbrand! 

Daarna maak je de biefstuk op op een bord met een steker. Heb je geen steker maar wel ergens nog een oude PVC buis met de juiste doorsnede? Dan kan je daar ook prima een stukje af zagen en gebruiken (uiteraard goed afspoelen eerst).

De steak schep je in de vorm met een lepel tot ongeveer een hoogte van 3cm. Druk er daarna met de bolle kant van een lepel -in het midden- een klein kuiltje in. In het kuiltje, gaat een rauw ei. Niet het hele ei, alleen het eigeel! Je moet dus weer eieren scheiden.

Simpele salade

Om het gerecht af te maken, maakt Hugo nog een simpele salade en een dressing. Voor de dressing gebruikt hij een klein sjalotje (fijngesneden), een klein beetje mosterd, een scheutje balsamico- of witte wijnazijn en een beetje extra vergine olijfolie.

Even mixen met een garde, kropsla er doorheen en klaar!

Tijd om te eten

Het water loopt ons al in de mond, we zijn er bijna. Heb je nog wat van de ingemaakte rode ui van laatst? Dan garneer je die perfect op je bord erbij. Een klein beetje rode peper op het eigeel en vergeet de sesamzaadjes niet!

Patatten erbij, mayonaise, salade in een kommetje en ja hoor, aanvallen!

Wil je alle recepten van Hugo teruglezen? Klik dan hier!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore