Eten

Borrelen met Hugo! Een Mexicaanse borrelplank

11 september 2020 17:48 Aangepast: 22 september 2020 21:26

Het is weer weekend! Krijg jij vanavond bezoek? Verras je gasten met een Mexicaanse borrelplank. Makkelijk te bereiden en het valt altijd in de smaak.

Mexicaanse borrelplank

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 30 minuten

Ingrediënten

Gehaktballetjes in chipotletomatensaus

  • 350 g half-om-half gehakt of rundergehakt
  • 1 ei
  • 3-4 eetlepels broodkruim of paneermeel
  • olijfolie
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1-3 chipotles (blik)

 

Aguachile/Ceviche van garnalen

  • 1 kleine rode ui
  • 1/3 komkommer
  • 1 jalapeño of chilipeper
  • 300-400 g grote rauwe gepelde garnalen
  • 2-3 limoenen
  • ½ bosje koriander
  • 150 g nachos

 

Tomatensalsa (salsa Mexicana)

  • 3-4 tomaten
  • 1 jalapeño of chilipeper
  • Stukje rode ui of lente-ui
  • Paar takken koriander
  • 1 limoen

 

Quesadillas

  • 8 maïstortillas (pakje)
  • 75 g jong belegen kaas
  • Ingelegde jalapeñopeper (potje)

 

Guacamole

  • 2 avocado’s
  • 1 tomaat
  • Stukje rode ui
  • Paar takken koriander
  • 1 limoen
  • 1 rode jalapeño of chilipeper  
  • Zout en peper

 

Extra:

  • Staafmixer
  • Hoge kom

De borrelplank bereiden

Hugo maakt verschillende gerechten voor op de borrelplank. Je hoeft lang niet alles te maken, maar de gerechten kunnen je inspireren om aan de slag te gaan. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om er eentje weg te laten en alleen de gerechten te maken die jou het lekkerste lijken. 

Gehaktballetjes in chipotletomatensaus

We beginnen met de gehaktballetjes. Meng het gehakt in een kom met ei en paneermeel. De hoeveelheid paneermeel die je gebruikt is afhankelijk van de verhouding. Dus vooral even goed kneden. Mag het wat droger? Dan doe je er nog wat extra bij. Breng op smaak met zout en peper.

TIP: Heb jij ook weleens scheuren in je gehaktballen? Dit kan je voorkomen door de lucht er uit te slaan. Pak het gehakt op en sla het drie keer terug in de kom. 

Pak een koekenpan of braadpan en rol kleine balletjes van het gehakt. Leg ze direct in de olie en bak ze rondom aan. 

Dan gaan we aan de slag met de saus. Pel en snijd de ui en knoflook grof. Voeg dit samen met de tomaten en de chipotle peper. Ga er met de staafmixer doorheen en je bent al klaar. Breng op smaak met zout.

Voeg de saus toe aan de gehaktballetjes in de pan en laat het even sudderen tot de saus dik is en de gehaktballetjes gaar zijn. Met deze saus krijg je direct Mexicaanse smaken. 

Aguachile/Ceviche van garnalen

Dan gaan we aquachile maken. Aqauchile is ceviche gemaakt van garnalen. En wat is Ceviche dan? Ceviche is rauwe vis gegaard in zuur. 

We beginnen met de komkommer, die snijd je in kleine blokjes. Doe de kleine blokjes komkommer in een kom. Snipper een rode ui fijn. Kies voor een rode ui want deze is net iets frisser en scherper.

Pak de garnalen erbij en snijd ze plat door. Zo behoud je de vorm van de garnaal. Verwijder de zaadlijsten uit de peper en snijd de peper fijn. De zaadlijsten zijn het meest pittig, als je hiervan houdt kan je ze natuurlijk wel laten zitten. Doe alles in een kom.

Dan mag je de limoen even stevig rollen op je snijplank. De limoenzuren zorgen ervoor dat de eiwitten gaan stollen en dan is er toch een soort garing van je rauwe vis. Sprenkel royaal limoensap en breng het geheel op smaak met zout. Schep om en laat 15-30 minuten “garen”.

Serveer de aquachile in een schaal en voeg er nog wat korianderblaadjes aan toe. Geef er de nacho's en guacamole bij.

TIP: Wist je dat in Mexico de nacho's als mes en vork worden gebruikt? Je kan met de nacho de aquachile scheppen en direct opeten. 

Guacamole

Guacemole (spreek uit als wake-mole) is een bekend Mexicaans smeersel. Maar hoe maak je hem? Snijd de avocado's open, haal de pit eruit en schep het vruchtvlees uit de schil. Prak het vruchtvlees in een kom.

Snijd vervolgens de tomaat in blokjes. Pel en snipper een uitje en snijd de koriander fijn. Verwijder het zaad van de peper en snijd de peper fijn. Nu je alles hebt gesneden kan je alles met elkaar mengen. Breng het geheel op smaak met zout en limoensap.

TIP: Gooi de pit niet weg. Maar leg hem in de guacamole (dit helpt tegen het bruin kleuren) en verwijder vlak voor het serveren.

Quesadillas

Dan gaan we de quesedillas maken. Een quesadilla is eigenlijk gewoon een Mexicaanse tosti. Als je een quesedilla gaat maken, kies dan wel voor een mais tortilla en niet voor een normale of volkoren tortilla. 

Leg hem op je blad en beleg hem aan één kant. Rasp je kaas naar keuze en strooi over de tortilla. Leg bovenop de kaas een paar plakjes jalapeño's. Je kan hiervoor gewoon jalapeño's uit een potje op zuur gebruiken, deze zijn minder pittig. 

Vouw de tortilla dubbel en druk hem zachtjes aan. Vervolgens kan je hem bakken in een droge koekenpan. Doe dit aan twee kanten. Als je meerdere gerechtjes maakt, kan je het beste de tortilla aan het einde pas bakken. Dan is ie lekker warm en de kaas nog heerlijk zacht. 

Salsa Mexicana

Een salsa maken is echt ontzettend makkelijk. Snijd de tomaten in blokjes. Je mag het vruchtvlees weglaten, dit maakt de salsa iets te nat. Snipper een uitje en voeg een jalapeño peper toe. Ook hier kan je weer de zaadlijst eruit laten als je dat wilt. 

Snijd de koriander en voeg deze toe. Houd je niet van koriander? Gebruik het dan vooral niet. In plaats hiervan kan je basilicum, kervel of peterselie toevoegen. Serveer de salsa in een bakje als dip bij de quasadilla.

Presenteer alles op een grote plank en laat het weekend maar beginnen. 

Wil je alle recepten van Hugo teruglezen? Klik dan hier!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore