Eten

Koken met Hugo! Sticky tempeh met rijst

08 september 2020 17:57 Aangepast: 22 september 2020 21:28

Tempeh heb je misschien wel eens zien liggen in de supermarkt, zo'n groot wit blok in de koeling. Ideaal als vleesvervanger en vooral heel lekker. Hugo legt uit hoe je de tempeh "sticky" maakt.

Dit heb je nodig voor de tempeh: 

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 30 minuten

Ingrediënten

  • 400 g tempeh
  • Neutrale olie
  • 1 rode peper
  • 2 tenen knoflook
  • 2 cm gember
  • 4 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 6 eetlepels ketjap manis
  • 4 eetlepels sojasaus

Dit heb je nodig voor de boontjes en rijst: 

Ingrediënten

  • 400 g sperziebonen
  • 1 teen knoflook
  • ½ rode peper
  • Neutrale olie
  • 400 g jasmijnrijst
  • Cassavakroepoek voor erbij

Extra

  • Keukenpapier
  • Wok

 

Aan de slag met de tempeh

Tempeh wordt veel gebruikt door vegetariërs, het zijn namelijk gefermenteerde sojabonen. Je kan het aan veel gerechten toevoegen in plaats van kip of vlees.

Snijd de tempeh in plakken. Tempeh zelf heeft niet zoveel smaak, maar het neemt wel heel makkelijk smaak op. Daarom kan je er zoveel mee doen in de keuken.

Pak je koekenpan erbij en gebruik neutrale olie. Je mag veel olie gebruiken want we gaan de tempeh een beetje frituren. Let op dat je wel ervoor zorgt dat de olie goed heet is. Wanneer de olie niet heet genoeg is, zuigt de tempeh de olie op. Bak de tempeh totdat het mooi goudbruin is en haal hem dan uit de pan en laat het uitlekken op keukenpapier. 

De rijst klaarmaken

Voordat je de rijst gaat koken, moet je hem eerst goed wassen. Vooral bij jasmijnrijst zijn er veel vezels die vrijkomen. Het is dus niet genoeg om de rijst een keertje om te spoelen, maar doe dit wel een paar keer totdat het water aanzienlijk minder troebel is. 

Rijst koken heb je waarschijnlijk al vaker gedaan. Maar bij Jasmijn rijst gaat het net even anders. Je gebruikt alijtd het dubbele qua water. Dus heb je 400g rijst? Dan kook je dit in 800ml water. Breng het water en de rijst aan de kook. Wanneer het water kookt, zet je de temperatuur laag en dan kook je de rijst droog. Als het water op is, is je rijst ook klaar. Je hebt dan een heerlijke klevige rijst.

Pak de gember erbij, je hoeft deze niet te schillen maar het is wel goed om hem even te wassen en te drogen. Snijd een aantal plakjes van de gember en snijd het vervolgens fijn. Doe dit in de pan waar je net de tempeh in hebt gebakken. Het vuur mag weer wat hoger. Doe er een teentje knoflook bij. Snijd hem grof en voeg het toe aan de gember. Snijd de peper.

TIP: hou je niet van pittig? Draai dan de peper in je handen en snijd het topje eraf. Vervolgens kan je heel makkelijk de pitjes eruit tikken.

Voeg de bruine basterdsuiker, de sojasaus en de ketjap toe. De ketjap zorgt ervoor dat de tempeh echt sticky wordt. Wanneer het mengsel kookt, kan je hem even laten staan, zodat alle smaken goed met elkaar mengen. Als het mengsel te dik wordt, voeg dan een beetje water toe. Heb je een stroperige saus? Voeg dan de tempeh toe.

En tot slot de boontjes

We gaan het gerecht nu afmaken. Dop de sperzieboontjes en breek of snijd ze door de helft. Pak je wok erbij, verhit de olie op hoog vuur en bak de sperzieboontjes. Zijn je boontjes bijna klaar? Op het laatst kan je er nog wat chili en knoflook bij doen. Denk je nu: 'Hee, knoflook doe je toch altijd als eerst?'. Dat wordt vaak gedaan, maar Hugo doet het liever iets later tijdens het bakken, zodat je de knoflook nog beter proeft.

Schep alles op de borden en serveer er nog kroepoek bij. Als je nog tempeh over hebt, is het lekker om te bewaren voor de volgende dag.

Wil je alle recepten van Hugo teruglezen? Klik dan hier!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore