Eten

Koken met Hugo! Een goeie start van het weekend met een Hollandse borrelplank

04 september 2020 17:40 Aangepast: 22 september 2020 21:29

Vrijdagavond... weekend! En hoe begin je het weekend nou leuk en lekker? Juist, met een borrelplank! Vanaf nu gaat Hugo daar elke week mee aan de slag zodat je altijd wat kleine hapjes op tafel kunt toveren.

Vandaag staat in het teken van een Hollandse borrelplank en daar heb je het volgende voor nodig:  

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding 30-40 minuten  

Ingrediënten  

Hollandse geitenkaasstengels

  • 1 pakje roomboterbladerdeeg
  • 1 eidooier
  • 50 g oude Hollandse geitenkaas (harde)
  • ½ tl karwijzaad of komijnzaad  

Radijzenboter

  • 200 g roomboter op kamertemperatuur
  • 2 theelepels citroensap
  • Snuf zoutvlokken
  • 8 radijsjes  

Radijsbladpesto

  • Loof van 1 bos radijsjes
  • 1 teen knoflook
  • 30 g hazelnoten
  • 30 g oude geitenkaas
  • scheut neutrale olie    

Garnalensalade

  • 300 g Hollandse garnalen
  • 6 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels tomatenketchup
  • 2 theelepels gembersiroop
  • Optioneel: scheutje whisky of cognac
  • Cayennepeper naar smaak
  • Paar takjes groen voor bestrooien (peterselie of bieslook)

Stamppotkroketten

  • 500 g overgebleven stamppot (bv snijbietstamppot)
  • 2 eieren
  • 100 g bloem
  • 150 g paneermeel
  • Olie voor frituren
  • 2 eetlepels Limburgse grove mosterd  
  • zout en peper

 

Voor erbij

  • Dikke plakken bruin brood

Extra

  • Rasp
  • Bakpapier
  • Staafmixer
  • Frituurpan
  • Keukenpapier
  • Grote (serveer)plank

De borrel, wie houdt er niet van

Op vrijdagavond is niets zo leuk als het aftrappen van het weekend met een wijntje/ biertje/ cocktail én een lekkere borrelplank. Het fijne is ook meteen dat als je vrienden over de vloer krijgt je niet meer de hele avond in de keuken hoeft te staan, maar je gewoon, gezellig aan tafel erbij kunt zitten.

Er zijn best wat hapjes om te maken dus we delen het op. Hugo begint met de radijsboter, de kaasstengels en de pesto.

Radijzen kunnen vers uit de tuin, maar natuurlijk ook uit de winkel. Let dan wel op dat je ze koopt mét het blad er nog aan. Deze gebruik je namelijk in de pesto.

Begin met het snijden van de radijsjes in kleine, fijne stukjes. Die mixen we later door de boter. Het blad van de radijzen gebruiken we in de pesto:

Radijsblad-pesto

Rooster hiervoor hazelnootjes even kort en droog in de pan. Zet het vuur niet te hoog en roer ze af en toe goed om zodat ze niet verbranden.

Dan breek je het blad van de radijsjes in een paar stukjes en die stop je in de blender. Teentje knoflook erbij en blokjes kaas. Hugo gebruikt hiervoor een oude geitenkaas. Niet lekker? Dan kan een oude kaas ook echt prima. Voeg ook een flinke scheut neutrale olie toe.

Tip: Hugo gebruikt hiervoor geen olijfolie omdat die nogal penetrant van smaak kan zijn.

Hazelnoten erbij, goed mixen en dan heb je pesto!

 

Door met de kaasstengels

We maken deze gewoon met roomboter-bladerdeeg uit de vriezer. Makkelijk, simpel en net zo lekker. Om het bladerdeeg mooi te laten worden smeer je hem -met een kwastje- in met wat eigeel. Je hebt hiervoor het geel van één ei nodig.

Tip: vind je het lastig om eigeel te scheiden, dan kan je ook het hele ei gebruiken en zoveel mogelijk van het geel op je kwastje doen.

Strooi er vervolgens karwijzaad overheen en rasp flink wat kaas. Ook hiervoor gebruikt Hugo een harde, oude geitenkaas. Niet lekker? Dan neem je normale, oude- of jonge kaas. Alles kan.

Snij daarna je plak in reepjes, druk alles een klein beetje aan en draai het plakje dan 1x in een soort wokkel. Klaar? Dan plak je hem op je ovenschaal met bakpapier.

10 minuten in de oven en je hebt hele lekkere kaasstengels!

Garnalensalade met zelfgemaakte cocktailsaus

Deze mag ook zeker niet op je Hollandse plank ontbreken. Voor de saus heb je een bakje nodig en daarin gaat mayonaise, ketchup, cayennepeper een scheut gembersiroop en voor de liefhebber een klein beetje whisky of cognac. Mixen met een garde en je saus is klaar.

Let op: eten de kids mee, laat de alcohol dan weg. Kan ook prima.

Dan kunnen de Hollandse garnalen er doorheen. Alles samen in een gezellig bakje en voeg als garnering wat beetje bieslook toe. Smullen!

Wat is een borrelplank zonder… kroketten!

De basis van deze kroketten is de stamppot die we nog over hebben van woensdag. Deze kneden we in een leuke vorm en daar overheen doen we bloem, eigeel en paneermeel voor het krokante korstje. 

Zet alles eerst klaar is losse bakjes. Uiteindelijk staat er één bakje stamppot, één bakje paneermeel, één bakje bloem en een bakje met daarin een geklutst ei.

Dan ga je rollen. Je kunt balletjes maken als een soort bitterbal, maar Hugo vind de vorm van een kroketje net wat leuker. Hou altijd deze volgorde aan:

  1. Vormpje maken van de stamppot tussen je handen
  2. Rol ze dan met één hand door de bloem (hou je andere hand tijdens de overige stappen schoon!)
  3. Even door het ei en laat hem een beetje uitlekken
  4. En dan door de paneermeel
  5. Leg ze op een bordje, klaar om later te frituren

Frituren kan ook heel goed zonder frituur! Met een oude stoofpan of een flinke kookpan bijvoorbeeld. Gebruik zonnebloemolie en kook hem tot 180 graden (dat kan je meten met een speciale thermometer).

Omdat de kroketjes niet bevroren zijn hoef je ze niet zo lang te bakken. Met 2/3 minuten heb je hele mooie kroketten.

Radijsboter

En ook een goede boter kan op een borrelplank niet ontbreken. Deze is zo gemaakt! De radijs heb je al in hele kleine, fijne stukjes gesneden en die meng je door de roomboter. Zeezout erbij, flink roeren en serveren in een mooi bakje!

Tijd voor bier & wijn

Garneer je borrelplank met nog wat brood, blokjes kaas, mosterd voor bij de kroketjes en misschien wat reepjes paprika. 

Fijn weekend!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore