Eten

Koken met Hugo! Vandaag op het menu: pasta pesto met courgettesalade

02 september 2020 10:26 Aangepast: 04 september 2020 18:43

We blijven nog heel even in de Italiaanse sferen. Hugo gaat vandaag namelijk aan de slag met een verse pasta pesto.

Dit heb je nodig: 

Pasta Pesto:

  • 25 g pecannoten
  • 1 teen knoflook
  • 50 g Parmezaan + wat extra voor erover
  • 40 g basilicumblaadjes
  • 10 g verse dragonblaadjes
  • 100 ml olijfolie + extra voor erover
  • 400 g spaghetti

Courgettesalade:

  • 75 g pecannoten
  • 2 courgettes
  • 200 g gedroogde tomaten (koeling of zelfgemaakt)
  • 2-3 el witte balsamico-azijn
  • Scheut olijfolie
  • 1 citroen
  • Handvol basilicumblaadjes
  • 150 g zachte geitenkaas  
  • zout en peper

 

Extra :

  • Dunschiller, kaasschaaf of mandoline
  • Staafmixer met hakmolentje

 

Aan de slag!

Hugo begint vandaag met het maken van de bijpassende courgette salade. De buitenkant van de citroen ga je raspen en hij heeft daarvoor meteen een tip!

"Was de citroen voordat je gaat raspen even flink. Soms zit er nog een waslaagje overheen en die wil je liever niet opeten. Flink gewassen? Dan kan je raspen. Rol de citroen tijdens het raspen snel rond. Het witte onderlaagje wil je namelijk niet mee raspen".

Was vervolgens de courgette en rasp hier met een mandoline dunne, lange repen vanaf. Doe dit meteen boven de slabak, wel zo handig.

Leuk! Wist je trouwens al dat je courgette rauw kunt eten? Het is een groente met een zachte smaak en een hele lekkere crisp. Daarnaast neemt hij mooi de smaken op van andere groenten.  

Daarna voegt Hugo de half zongedroogde tomaatjes toe. Volledig zongedroogde tomaten ken je ook maar die zijn wat donkerder, krachtiger en wat taaier. De half zongedroogde zijn lekkerder en voller van smaak, perfect voor in een salade.

Giet een beetje witte balsamico over de courgette en dan kan je alles mengen met je handen. Voeg hier ook een klein beetje citroenrasp aan toe. Gebruik niet alle rasp, dan wordt de salade al gauw te bitter.

Zo, de basis voor de salade staat!

TIP! Zelf tomaatjes drogen..

Klinkt ingewikkeld, is het niet. Het is superleuk om te doen en het kost vooral wat tijd in de oven. Wat je doet:

  • 1. Snij de tomaatjes die lekker vindt in 4 stukjes
  • 2. Leg deze op een bakplaat met papier eronder
  • 3. Laat ze zo’n 3uur op 100 graden in de oven liggen.

Kind kan de was doen!

Pesto maken

Hugo gaat de pesto zelf maken, wel zo lekker en -geloof het of niet- zo gedaan! Hij begint met het roosteren van de pecannoten met een snufje zout en in een droge koekenpan. Let wel goed op: omdat je er geen olie bij doet zie je het niet zo heel goed wanneer ze verbranden.

Laat de pitten vooral laag staan en zoek naar het moment dat de noten van kleur veranderen. Uiteindelijk zorgt het voor die lekkerdere smaak, maar ze moeten niet verbranden. 

Klaar? Stop dan een handje van de geroosterde pecannoten in de blender. Voeg daar wat grove stukken Parmezaanse kaas en een teen knoflook aan toe. Mix dit geheel kort en grof. 

Voeg er vervolgens basilicum en wat dragon aan toe. Dragon zorgt voor de anijsachtige, frisse smaak die de pesto strakjes krijgt.

Tot slot: een flinke scheut olijfolie, snufje zout en wat zwarte peper. Dit weer even mixen en… 3,2,1 daar is je zelfgemaakte pesto. Smullen!

Dan de pasta..

Pasta koken lijkt heel makkelijk, maar toch heeft Hugo een aantal tips & tricks:

  1. Kook eerst het water

  2. Doe er flink wat zout in (volgens de Italianen moet het water “zeewater zout” zijn)

  3. Voeg nooit (!) olie toe aan je water

  4. Pasta erin

  5. Kook hem beetgaar. Niet te zacht, je pasta mag echt nog een klein beetje “bite” hebben.

Giet de pasta af als deze klaar is, maar laat hem niet te lang uitlekken. Er mag best nog wat vocht mee terug in de pan. Mix je met dat vocht de saus, dan krijg je uiteindelijk een mooie, gebonden pastasaus.

De pesto kan er al in de pan doorheen en die laat je ondertussen nog een beetje verwarmen op het vuur.

Daarna kan de salade op het bord. Nog wat extra tomaatjes erop en brokkel de geitenkaas erbij. Hou je niet van geitenkaas? Dan voeg je gewoon wat Parmezaan toe, ook lekker! Nog wat overgebleven pecannoten erbij en tot slot de pasta op je bord.  

Extra smaak? Top de pasta dan nog af met Parmezaan en wat basilicumblaadjes.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore