Eten

De pizzeria van Hugo! Zo maak je makkelijk verse pizza

31 augustus 2020 18:50 Aangepast: 04 september 2020 18:47

Hoooo PIZZA! De tijd van 4x per week gekookte aardappelen, vlees en groenten zijn we al jaren voorbij. Pizza, pasta, Thais of een Indiase Curry? Daar draaien wij Nederlanders onze hand niet voor om. Maar echt helemaal "from scratch" pizza maken? Dat vinden we vaak toch net wat te ingewikkeld. Hugo bewijst vandaag het tegendeel. In een handomdraai maak jij vanaf nu zelf jouw favoriet.

Dit heb je nodig: 

Zelfgemaakt pizzadeeg, voor 4 pizza's:

  • 11gram gist
  • 600gram bloem
  • 1,5 theelepel zout
  • 350 - 375ml lauwwarm water  

TIP: Heb je geen zin om zelf aan de slag te gaan? Dan kun je natuurlijk ook kant en klaar pizzadeeg gebruiken.   

Topping voor 4 pizza’s:

Margherita:

  • 3 verse tomaten
  • 1 blik gepelde tomaten
  • ½ bosje basilicum
  • Zout
  • Olijfolie extra vergine
  • 200 g buffelmozzarella

Hugo’s venkelpizza:

  • Zelfde ingrediënten als van de Margherita (zie boven)
  • 1-2 venkelknollen
  • 100 g artisjok (potje)
  • 120 g gorgonzola pikante
  • 80 g Parmezaanse kaas
  • Rozemarijn

Extra:

  • Pizzasteen, pizzaschep of bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op de hoogste stand!

 

Aan de slag met deeg!

Je kan prima kant-en-klaar deeg nemen voor je pizza, maar zelf maken is veel leuker én helemaal niet moeilijk!

Meng in een kom 11g instant gist met 600g bloem en 1½ theelepel zout. Voeg hier nog 350-375ml lauwwarm water aan toe en kneed dit in circa 10 minuten tot een soepel deeg.

Verdeel het deeg daarna in 4 stukken en maak daar ronde ballen van. Omdat vers deeg nog even moet rijzen is het slim om je deeg afgedekt en onder een vochtige theedoek, te laten rusten. Laat het zo'n 1,5uur liggen.

TIP: Hugo's tip is om het deeg maar met één hand te kneden. Zo heb je altijd een schone hand vrij om nieuwe ingrediënten of een doekje te pakken. 

De beroemdste pizza ter wereld! 

Dat is natuurlijk.... de pizza Margherita! Leuk weetje: 

Koningin Margherita van Italië bracht samen met haar man koning Umberto een bezoek aan Napels en wilde graag een locale specialiteit proeven.

Don Rafaele Esposito was op dat moment de beste pizzabakker van Napels en werd aan het hof uitgenodigd om te komen bakken. Hij maakte drie pizza’s voor de koningin. De roodwitgroene, refererend aan de Italiaanse vlag, vond ze helemaal fantastisch en die werd door de pizzabakker spontaan Margherita genoemd.

En dan nu... aan de slag! De basis van elke pizza is tomatensaus en die maakt Hugo heel makkelijk zelf:

Het blik tomaten kiep je om in een vergiet (vergeet er niet een bord onder te zetten) zodat ze goed kunnen uitlekken. Belangrijk is namelijk dat je een pizza niet "te nat" maakt. Hier wordt de korst heel sompig van en alles behalve krokant. 

Daarna kun je zelf nog wat verse tomaten toevoegen! Snijd ze in 4 stukken en knijp ze goed uit boven het vergiet. Ook deze sappen wil je eruit laten lopen. Even goed aanduwen met een lepel om al het vocht er uit de halen en dan pureer je het geheel met de staafmixer. Klaar is je sausje!

Bodem bedekken

Als het deeg uitgerezen is, dan pak je een van de 4 ballen en maak je deze plat. TIP: doe dit niet met een deegroller, maar met de hand. Druk de bol vanuit het midden plat en raak de randen daarbij niet aan. Je wilt namelijk dat al het lucht -in het midden- uit de pizza verdwijnt, maar juist in de randen blijft zitten. Daar krijg je uiteindelijk die lekkere korst van!

TIP: leg wat bloem onder de bol voordat je gaat duwen. Hierdoor blijft je bodem niet plakken.

Heb je hem helemaal rond en plat, voeg dan je zelfgemaakte saus toe. Let op! Gebruik écht niet teveel (eerder te weinig) want ook daar wordt je bodem "sompig" van. 

Tot slot bekleden met mozzarella en wat basilicum. 

De perfecte kinderpizza

Helemaal prima, zo'n Margherita, maar echt veel groenten zitten er natuurlijk niet op. Als afwisseling maakte Hugo nog een pizza met wat meer groenten zoals courgette en zoete puntpaprika, perfect voor kinderen. 

TIP! Snijd de groente in kleine blokjes en niet in al te grote plakken. Deels vanwege het vocht (en die sompige bodem die je dan krijgt) maar ook omdat kinderen grote stukken groente er makkelijk afhalen. Hoe kleiner het is, hoe minder ze "doorhebben" dat het groente is.

Aftoppen met wat salami of een andere favoriet en natuurlijk mozzarella. 

Hugo's Favoriet

Natuurlijk mag ook Hugo's favoriet niet in dit rijtje ontbreken. Eentje met wat bijzondere smaken, maar o zo lekker! 

Hij begint met de basisbodem én de saus, daarna haalt hij een stuk venkel over een rasp en verdeeld deze in dunne plakjes over de pizza. Dan artisjokken! Heb je grote, snij ze dan klein en laat ze van te voren weer even goed uitlekken. 

Brokkel vervolgens wat gorgonzola er overheen, wat parmezaanse kaas, rozemarijn én tot slot weer mozzarella.

In de oven

Een verse pizza hoeft niet zo lang in de oven! Verwarm je oven voor op de hoogtste stand en laat je pizza er zo'n 6minuten in garen. Daarna zijn ze perfect. 

 

Deeg over? Geen probleem!

Geen zin meer in pizza, maar nog wel deeg over? Nooit weggooien! Uitrollen dat stuk (nog wel wat dik houden), wat olie erop, olijfjes erin, zeezout, rozemarijn en je hebt een Focaccia voor bij de lunch!

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore