Voor velen is het een jaarlijks terugkerend feestmaal rond de feestdagen. Maar waar komt deze bijzondere eettraditie eigenlijk vandaan? Wie doen het het vaakst? En waarom gaan je ogen toch altijd zo prikken? We zetten 7 leuke gourmet-weetjes voor je op een rij.
Wetenschapsblad Quest dook in ons opmerkelijke gourmetgedrag, waar onder andere de volgende feitjes en weetjes uit kwamen:
1. Iedereen aan de gourmet door een promotiecampagne
Gourmetten is al sinds de jaren ‘70 ontzettend populair in Nederland. Maar waar kwam die plotselinge belangstelling voor ‘met-z’n-allen-gezellig-vlees-braden-in-je-eigen-mini-pannetje’ opeens vandaan? Simpel: door een (zeer geslaagde) promotiecampagne met de slogan ‘Gourmet, probeer ‘t eens!’. Deze werd eind jaren '70 gevoerd door het toenmalige Voorlichtingsbureau Vlees en het Bedrijfschap Slagersbedrijf. In die tijd werd kaasfondue steeds populairder, dus besloten ze hiermee een tegencampagne te doen. En het werkte, want gourmet ‘won’ glansrijk. Iedereen ging massaal aan de gourmet.
2. Zuid-Nederland gourmet het vaakst
Dat gourmet in heel Nederland populair is, dat hadden we wel gedacht. Maar liefst 80% van de Nederlanders geeft in een onderzoek van Plus (2015) aan te gourmetten tijdens kerst. Maar blijkbaar wonen de grootste gourmetfans toch in het zuiden van ons land. De helft van de zuidelijke inwoners geeft namelijk aan wel twee tot vijf keer per jaar te gourmetten. In de rest van het land gourmet ongeveer 40% van de Nederlanders twee tot vijf keer per jaar.
3. Meeste vleesvervangers in het westen
Vooral vlees wordt volop op de grillplaat en in de pannetjes bruin gebakken, samen met groentes, stokbroodjes, omeletjes en pannenkoekjes. Maar in het westen van ons land worden de meeste vleesvervangers op het gourmetstel gegooid.
4. Na twee uur moet je het vlees weggooien
Dit klinkt misschien wat overdreven, maar vanwege de sterk toenemende bacteriegroei is het raadzaam om het overgebleven vlees dat nog op tafel staat weg te gooien. Bewaren voor de volgende dag kun je dus maar beter niet doen, ook niet als je het daarna gewoon in de koelkast zet. Het beste kun je op voorhand het vlees in twee porties verdelen en één deel in de koelkast bewaren tot het eerste deel op tafel op is.
5. Prikkende ogen
Heb je wel eens gemerkt dat je ogen behoorlijk kunnen gaan prikken na een tijdje gourmetten? Dit komt door de grote hoeveelheid fijnstof in de lucht volgens onderzoek van de GGD Groningen uit 2010. Daarom is het noodzakelijk om goed te ventileren tijdens het gourmetten.
6. Pas op met parkieten in huis
Heb je een parkiet in huis? Dan kun je maar beter niet gourmetten in het bijzijn van de vogel. Ze hebben er namelijk een hekel aan én het kan gevaarlijk voor ze zijn. De stof polytetraflorethyleen komt namelijk vrij wanneer een antiaanbaklaag oververhit raakt. Hier kunnen vogels ernstig benauwd van worden en in sommige gevallen kunnen ze er zelfs aan overlijden. Zet je parkiet dus vooral even in een andere kamer met de deuren dicht en de ramen open als je gaat gourmetten!
7. Bang voor stank
Een groot nadeel van gourmetten is de stank die na afloop nog lang blijft hangen. Zowel in je kleding, als in je haren én vooral in huis. We hebben daar gelukkig wat tips voor. Toch blijft het voor veel mensen een grote ‘angst’ dat de geur niet weg gaat. In een onderzoek van Intomart in opdracht van C1000 (2012) geeft de helft van de ondervraagde gourmetters aan dat ze na het gourmetten nergens meer heen durven omdat hun kleding te veel stinkt.
