Koken

De 6 meest gemaakte fouten tijdens het koken

13 september 2021 20:49
Beeld © iStock

Het kan je hobby zijn of juist niet. De een neemt de tijd voor koken en de ander regelt het zo snel mogelijk. Hoe je het ook went of keert, deze fouten maken we allemaal weleens!

1. Hete pannen direct afwassen met koud water

Je pan is helaas niet gemaakt voor onverwachte temperatuurverschillen. Wanneer je een hete pan direct in de gootsteen zet en vol laat lopen met koud water, kan hij barsten of bol gaan trekken. Dit laatste is funest voor koken in het vervolg, omdat je pan niet meer geleidelijk verwarmd wordt hierdoor. Zeker wanneer je een inductie kookplaat hebt, maakt dit het koken met deze pan bijna onmogelijk.

2. Groenten te lang koken

Het is een slecht idee om je groenten lang te koken. Hierdoor verlies je alle vitaminen, die je weer wegspoelt tijdens het afgieten. Je kunt daarom je groenten beter zo kort mogelijk koken totdat ze gaar zijn of ze als alternatief stomen. Hierdoor behouden de groenten alle vitaminen.

3. De pan niet laten opwarmen

Dit is de meest gemaakte fout in de keuken! Je zet de pan op het vuur en de olie en het vlees gaan er direct in. Het is veel gezonder om je pan eerst goed op te laten warmen, vervolgens de olie erin te gieten en dan nog eventjes te wachten met het vlees. Hierdoor laat je je pan goed opwarmen en schroeit het vlees direct dicht in de pan. Het voordeel hiervan is dat het op deze manier het minste vet opneemt. Geduld is een schoonzaak!

4. Knoflook persen

Je knoflook pellen en persen is vooral heel makkelijk. Maar het is niet de beste manier om mee te koken. Je kunt beter de knoflook fijnsnijden met een mes. Te fijne, geperste knoflook verbrand namelijk best snel in je pannetje en dan wordt de smaak veel bitterder.

5. Direct zout toevoegen

Zout kan heel agressief zijn ten opzichte van metaal. Wanneer zoutkristallen niet oplossen en warm metaal raken, kunnen ze lelijke vlekken achterlaten. Om deze reden is het een goed idee om zout pas toe te voegen wanneer het water in je pan kookt, waardoor het zout direct oplost.

6. Het recept niet goed lezen

Ben je druk aan het koken, kom je er halverwege achter dat je nog iets had moeten voorbereiden. Daarom is het altijd goed om eerst het recept even helemaal door te lezen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en ben je goed voorbereid. Zo wordt koken een stuk makkelijker en ook leuker. 

Succes!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore