Van onze partner Voordeelwijnen.nl

Champagne, prosecco, cava: wat zijn de verschillen?

25 december 2019 05:37 Aangepast: 12 februari 2020 16:53
Beeld © iStock

Jaarlijks gaan er ruim tien miljoen flessen champagne, prosecco, cava en andere bubbelwijnen over de toonbank, en dit aantal blijft jaarlijks groeien. De verkooppiek ligt – wat niemand zal verbazen – door de feestdagen en borrels in december. Helemaal in deze tijd van het jaar is de keuze in de (online) schappen reuze. Hoe weet je zeker dat je een voor jou allerlekkerste bubbel in huis haalt? Joris Snelten, CEO van Delta Wines en docent Vinoloog aan de Wijnacademie weet raad.

In de volksmond noemen we ze ‘bubbels’, maar de wijnconnaisseurs hebben het liever over ‘mousserende wijnen.’ Een wijn met koolzuur. Men spreekt van ‘mousserend’ wanneer de minimale hoeveelheid koolzuur in de fles 2,5 bar is. Voor champagne kan dat zelfs oplopen tot vijf à zes bar, wat te vergelijken is met de druk in een vrachtwagenband.

Dankzij de bubbels krijgt een mousserende wijn een zuurverhogende smaakervaring. Snelten maakt vaak de vergelijking met cola wanneer je de koolzuur erin weg zou laten. “De cola zal een stuk zoeter smaken, en bij menigeen niet meer in de smaak vallen. Door de toevoeging van koolzuur proeft de frisdrank juist minder zoet en frisser. Ditzelfde gaat op voor mousserende wijnen.”

Daarnaast accentueert koolzuur de fris- en fruitigheid van de wijn, en heeft het een beschermend effect tegen oxidatie. Koolzuur in de fles zorgt er namelijk voor dat de smaak langer behouden kan worden. Snelten: “Én een mooie bijkomstigheid is dat je van mousserende wijnen de volgende dag een minder zwaar hoofd hebt.”

Drie op een rij

De meest verkochte bubbelwijnen in Nederland zijn champagne, cava en prosecco. De verschillen zitten ‘m voornamelijk in de combinatie van  druivenras(sen), en het terroir (grondsoort, ligging en klimaat). Snelten: “In het Franse gebied Champagne is er sprake van een veel koeler klimaat, dan het gebied waar de Spaanse cava of Italiaanse prosecco hun roots hebben liggen. Daarbij wordt voor een champagne een neutrale chardonnay-, pinot noir- of pinot meunierdruif gebruikt, terwijl een prosecco veel fruitiger en aromatischer is dankzij de gleradruif. Die verschillen proef je terug in de diverse mousserende wijnen.”

Wie van de drie?

  • Champagne wordt exclusief in de Champagnestreek geproduceerd. Verwacht een mousserende wijn met een verfijnde, complexe smaak die het gastronomisch ook erg goed doet. Voordat deze Franse wijn gedronken wordt, rijpt hij minimaal 15 maanden op fles. De zogenoemde tweede vergisting – méthode traditionelle - maakt van een vrij neutrale wijn een complexere, meer uitgesproken wijn met verfijnde bubbel. Qua smaak kan een champagne variëren van een droge (Brut Nature) tot zeer zoete wijn (Doux).

     

  • In tegenstelling tot champagne kan cava in meerdere wijngebieden in Spanje gemaakt worden. Wél vindt de tweede vergisting op dezelfde manier plaats alleen dan gaat het niet om vijftien, maar om negen maanden rijping op fles. Cava heeft vaak een licht gekruide smaak. Deze mousserende Spaanse is goedkoper dan een champagne, en daarmee een mooi alternatief.

     

  • Prosecco staat bekend om haar fruitigheid en lichte zoetje. Zie een prosecco meer voor een gezellige Italiaanse bubbel tussendoor. Een mousserende wijn die haar bubbels te danken heeft aan een tweede vergisting in een tank. Een snellere productiemethode, en daarmee een goedkopere bubbelwijn.

Hoge prijs is hoge kwaliteit

Bij de aanschaf van een champagne, cava en prosecco is het slim te letten op de prijs. Weet dat je een goede fles prosecco al voor €5,- kan kopen, voor een mooie cava zit je vaak rond de €10,- en voor kwalitatieve champagne moet je al snel aan €25,- denken. Over het algemeen kan worden gesteld dat een duurdere wijn gepaard gaat met een smaak die beter en lekkerder is. De extra euro’s worden namelijk door de wijnboeren geïnvesteerd in kwalitatief betere druiven, en daarmee betere wijn in de fles. Snelten: “Neem bijvoorbeeld een champagne van €10,-. De kans is vrij klein dat je dan te maken hebt met een hele lekkere bubbel. De kwaliteit van de druiven zal kwalitatief niet geweldig zijn.” De wijnexpert vervolgt dat de kiloprijs van druiven voor champagne al snel rond de €6,- ligt. “Tel daar de productie, fles, marketing en transport bij op, en je weet dat een champagne van €10,- niet de meest indrukwekkende mousserende wijn zal zijn. Voor dat bedrag kan je eerder een mooie cava aanschaffen.”

Verder speelt volgens Snelten ook steeds vaker de branding en marketing rondom mousserende wijnen mee in de prijsbepaling. “Moët & Chandon heeft en enorme reputatie in de markt opgebouwd en een merkbeleving weten te creëren, waardoor consumenten de bubbels automatisch lekkerder gaan vinden. Noem het de psychologie van het proeven. Je ziet een naam die je herkent, waardoor je ‘m automatisch (onbewust) lekkerder vindt.”

Op zoek naar een lekkere bubbel voor de feestdagen? Op Voordeelwijnen.nl kan je afhankelijk van je budget en smaakwensen genoeg heerlijke champagnes, cava’s en prosecco’s vinden.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van