Tips van topchefs

Moeiteloos indruk maken met het kerstdiner

18 december 2019 07:07 Aangepast: 18 december 2019 08:42
Beeld © iStock

Stressvrij kerstdiner? Met deze 5 kookboeken gaat dat helemaal lukken. Want ze staan vol simpele, overzichtelijke én lekkere recepten. Ook leuk om cadeau te doen trouwens, dus jij hoeft je echt alléén druk te maken om de tafelindeling...

1. Koken doe je zo
Het eerste boek dat je als beginnend thuiskok ter hand moet nemen is Koken doe je zo van Arthur le Caisne. Je leert in overzichtelijke en leuk geïllustreerde hoofdstukken over onmisbaar kookgerei, basisingrediënten en het goed bereiden van rijst, pasta, vlees, vis, groente, sauzen en bouillons. Een fijn, praktisch en geestig geschreven handboek met 700 tips, trucs en wetenswaardigheden om je keukenskills te perfectioneren.

Tip van Arthur le Caisne: "Je kunt een afgang verwachten als je kip na het braden laat rusten, omdat de sappen zich over het vlees zullen verspreiden en het vel het slap wordt. Het beste kun je gebraden kip voor het eind van de braadtijd 15 minuten laten rusten en ’m afbakken in een zeer hete oven om hem zijn knapperige vel terug te geven.’

2. De Wannée
Deze klassieker – De Wannée – zou eigenlijk iedere (beginnende) kok in huis moeten hebben. Ook in dit boek staan alle kooktechnieken helder uitgelegd, maar er staan ook heel veel recepten in. In 1910 verscheen de eerste druk van dit Kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool. De schrijfster, mejuffrouw Cornelia Johanna Wannée, ‘leerares in koken en voedingsleer’, nam in het lesboek recepten op voor ‘den burgerpot en voor den fijnen keuken’. Het was een groot succes en is nog steeds dé basis voor betrouwbare basisrecepten. Culinair journalist Anne Scheepmaker heeft de huidige editie volledig herzien en geactualiseerd.

Tip van Anne Scheepmaker: "Als je nog onzeker bent over je kookkunsten, maak dan iets dat je al eerder hebt gemaakt. Ga niet met iets nieuws experimenteren. Kies ook geen gerecht uit dat heel veel tijd kost. Maak iets dat iedereen lust, bijvoorbeeld een grote pan soep."
 

3. Het allermakkelijkste kerstkookboek
Je meest relaxte kerst ever ga je met Het allermakkelijkste kerstkookboek van Jean-Francois Mallet tegemoet. Want er zijn heus ook feestgerechten die je in een handomdraai kunt maken. Van blini’s met kaviaar tot een salade met garnalen en lychees, tot ossenhaas-in-een-jasje. Na een korte introductie van gebruikte technieken en basisingrediënten die je in huis moet hebben, kun je aan slag met de recepten. Die staan afgebeeld aan de linkerkant van de pagina (rechts staat een foto van het eindresultaat) en het zijn er nooit meer dan zes. In een paar simpele stappen maak je echt mooie gerechtjes!

Tip van Jean-Francois Mallet: "Door voor 2 tot 6 goede basis ingrediënten te kiezen zet je met gemak een verrukkelijk gerecht op tafel! Denk voor kerst aan: truffel, zeevruchten, wild of exotische vruchten."
 

4. Simpel
Ottolenghi en simpel koken, dat lijkt een vreemde combi, maar in het boek Simpel heeft-ie wel zijn best gedaan. Hoewel hij in het voorwoord wel zegt dat simpel koken voor iedereen anders is. Zo is voor de één simpel koken je lang van tevoren voorbereiden, zodat je niet op de avond zelf hoeft te stressen, en voor de ander is dat zo min mogelijk ingrediënten gebruiken. Nou zijn dat er bij Ottolenghi nog steeds gemiddeld 10, maar hij geeft wel met icoontjes bij het recept aan of het een ‘snel’, ‘een eenvoudiger dan u denkt’ of ‘lui’ recept is. En het zijn natuurlijk wel heerlijke recepten die er ook nog eens prachtig uitzien, zoals de geroosterde forel met salsa van tomaten, sinaasappel en berberisbessen. 'Ah, daar heb je weer zo’n ingrediënt waar je de halve stad voor door moet fietsen', denk je nu vast, maar je mag gelukkig ook gewoon krenten gebruiken.

Tip van Yotam Ottolenghi: "Mensen gaan niet naar vrienden in de verwachting dat ze zodra ze binnenkomen een maaltijd voorgezet krijgen. Daarvoor ga je naar een restaurant. Probeer dus op de avond dat je vrienden komen eten niet een overspannen chef te veranderen."  

5. Made by Ellen
Ellen van Duijn groeide op in het restaurant van haar ouders, waar ze graag in de keuken zat en er uiteraard veel over eten werd gesproken. Toch weet ze nog goed dat ze, toen ze eenmaal op kamers woonde, lang niet altijd even zeker van haar kookkunsten was. En haar moeder zei steevast als Ellen haar belde met een kookvraag; 'Maar Ellen, dat weet ik toch niet. Je moet kijken, voelen, proeven'. Met het boek Made by Ellen wil ze laten zien dat koken helemaal niet moeilijk hoeft te zijn en dat iedereen kan bakken, roosteren, grillen of stomen. Het is ingedeeld naar kooktechniek, waar je een korte uitleg van krijgt, waarna je aan de slag kunt met heerlijke recepten. Van een sublieme maar o-zo-simpele pasta, tot een showstopper-bloemkool wellington (mét kaassaus) of eigengerookte makreel. Een topboek voor beginnende koks met ambitie!

Tip van Ellen van Duijn: "Maak liever eenvoudig opgemaakte borden met toegankelijke ingrediënten die allemaal lekker smaken, dan allerlei gekunstelde culinaire hoogstandjes die het nét niet zijn en erger nog, waar je bijna een zenuwinzinking van krijgt. Ga voor goed voor te bereiden gerechten, zodat jij zelf tijdens het diner kan 'shinen'. Wat je ook doet, enjoy!"
 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore