Feestje op een plank

Tutti frutti!

12 december 2019 22:22 Aangepast: 13 december 2019 11:46

Toch nog een beetje gezond doen tijdens de feestdagen? Dit compromis van fruit met lekkers is een aanrader, als toetje, of gewoon als een superfeestelijk tussendoortje.

Voor 6 tot 8 personen:

Kokoshapjes

  • 80 g kokosrasp
  • 2 eiwitten
  • 80 g fijne kristalsuiker

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Meng de kokosrasp met de eiwitten en de kristalsuiker. Schep daarvan negen hoopjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in de oven in 10 tot 12 minuten lichtbruin. Laat afkoelen op de bakplaat.

Melkchocoladesaus met passievrucht

  • 100 g melkchocolade (een reep)
  • 80 ml passievruchtensap (van circa 4 passievruchten)
  • 100 ml slagroom

Hak de chocolade fijn. Snijd de passievruchten door, schep het vruchtvlees eruit en werk het een paar keer krachtig door een zeef om het sap op te vangen. Meng in een pan het opgevangen sap met de slagroom en breng dit tegen de kook aan. Stort van het vuur af de gehakte chocolade in het roommengsel. Laat 10 minuten rusten zodat de chocolade smelt. Roer. Schenk de saus in een kom en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Vruchtenloempia’s

  • 8 frambozen
  • 4 aardbeien
  • 16 muntblaadjes
  • 1 appel
  • 2 kiwi’s
  • 1 banaan
  • 8 kleine rijstvellen

Was de frambozen, aardbeien en muntblaadjes en dep ze droog. Snijd de frambozen doormidden en de aardbeien in dunne plakjes. Schil de appel en kiwi’s en pel de banaan. Snijd de appel in staafjes en de banaan en kiwi’s in dunne plakjes.

Leg een schone theedoek op het werkblad. Zet het gesneden fruit, de muntblaadjes, de rijstvellen en een kom lauw water ernaast. Leg een rijstvel op de theedoek en bevochtig het met je vingers tot het soepel is. Leg onderaan het vel plakjes kiwi, staafjes appel, plakjes banaan en aardbei en eindig met twee halve frambozen. Vouw de zijkanten van het vel erover zodat al het fruit is bedekt. Begin het vel strak van onderen naar boven op te rollen. Leg na de eerste slag 2 muntblaadjes naast elkaar op het rijstvel en rol dat verder op.

Vul de overige rijstvellen op dezelfde manier. Deze loempia’s kun je zo eten of eerst in de melkchocoladesaus met passievrucht dopen.

Leg alles op een grote borrelplank en garneer met ander fruit naar smaak.

Van de plank
Brunch, borrel of een feestje: verras je gasten met lekkere en bijzondere borrelplanken. Van de plank geeft 30 originele ideeën: van een Spaanse plank met pintxos van inktvis, aardappeltortilla’s en pan con tomate tot een Thaise -, Franse -, Zweedse - of veganistische borrelplank. Zoet of hartig, oosters of mediterraans, hot & spicy of juist mild en kruidig. Elke plank bestaat uit drie gerechtjes en een korte lijst met aanvullende ingrediënten voor een maximaal feestelijk resultaat.
 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore