Francesca Kookt

Pita met kip gyros en tzatziki

09 december 2019 10:10 Aangepast: 09 december 2019 13:12
Beeld © Francesca Kookt

Lekker hoor, al die winterse kost op je bord. Maar soms verlang je toch terug naar de zomer, naar de zon op je bol, je voeten in het zand en voor je neus zo'n heerlijk broodje gyros. Met dit recept van Francesca Kookt waan je je pardoes op een terras aan de Egeïsche zee.

Vakantie begint met voorpret. En net zo begint deze zonnestraal van een gerecht met een gezellige sessie in de keuken. De kruiden voor de gyros mix je gewoon zelf en ook tzatziki draai je met gemak in elkaar - en is zoveel lekkerder dan van de supermarkt. 

Wat heb je nodig?

Voor twee goed gevulde pita's:

Voor de tzatziki
- halve komkommer
- 150 gr Griekse yoghurt
- 1 teentje knoflook fijn gesneden
- 1 el olijfolie
- halve eetlepel fijngesneden verse dille
- 1 citroen
- zout
- zwarte peper

Voor de gyroskruiden*
- 1 tl zout
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl komijn
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl gemalen koriander
- 1 tl chilipoeder
- 1 tl gedroogde peterselie
- 2 tl gedroogde tijm
- 2 tl gedroogde oregano
- 1/2 tl kaneel
- 1/4 tl uienpoeder
- 1/4 tl zwarte peper

*je kunt ook voorverpakte gyros kruiden kopen

Voor de vulling
- 2 grote pita’s
- 350 gr kipfilet
- 1 el olijfolie
- 1 tomaat
- halve komkommer
- halve rode ui
- 1 krop ijsbergsla

Wat je gaat doen:

Bereidingstijd: 30 min

De tzatziki
1. Schil de komkommer en verwijder de zaadlijst. Rasp de gehele komkommer en laat de rasp uitlekken in een vergiet. Duw met de bolle kant van een lepel het water er zoveel mogelijk uit. Knijp uiteindelijk met je handen het laatste water er nog uit.

2. Doe de yoghurt, knoflook en olijfolie in een kom en meng met een garde door elkaar. Voeg de dille en de geraspte komkommer toe, roer nog even door en voeg dan nog wat citroensap, zout en peper naar smaak toe.

De kip gyros
1. Meng alle kruiden voor de gyros door elkaar

2. Snijd de kip in reepjes en meng met de gyroskruiden

3. Verwarm de olijfolie in de pan en bak de kip gaar. Snijd ondertussen de tomaat en komkommer in kleine blokjes en de rode ui in ringen. Haal wat je nodig hebt van de krop sla, was het en snijd de sla kleiner.

4. Snijd de pita’s alvast in en verwarm daarna even in de broodrooster. Vul de pita’s met sla, tomaat, komkommer, rode ui, kip en tenslotte wat tzatziki saus en smullen maar!

Dit was voorlopig het laatste recept van Francesca Kookt bij rtlnieuws.nl. Op haar eigen site vind je nog veel meer inspirerende en vooral heerlijke recepten!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`