Rutger Bakt

Zelfgebakken focaccia is de lekkerste focaccia!

04 december 2019 12:12 Aangepast: 04 december 2019 14:43
Beeld © Erik Spronk

Waan je in Italië met dit heerlijk luchtige platbrood. Lekker bij de lunch, naast een bord soep of gewoon als borrelhapje. Met dit basisrecept van Rutger Bakt kan je alle kanten op.

Het leuke van dit focaccia-recept is dat je zelf kunt bedenken welke topping je op het brood doet. Ga je voor de klassieke versie, met rozemarijn en grof zeezout, of juist voor die met tomaatjes en olijven, of ga je helemaal los met bijvoorbeeld verschillende soorten kaas en gegrilde groenten? Met de topping kun je eindeloos variëren en dat moet je ook zeker doen!

Wat heb je nodig?

Voor het deeg

  • 500 gr bloem
  • 10 gr zout
  • 7 gr gedroogde gist
  • 30 ml olijfolie
  • 340 ml water, lauwwarm

Verder nodig

  • extra olijfolie
  • topping naar keuze

Zo maak je het

Bereiden: 2,5 uur (inclusief rijzen), oventijd: 20 tot 25 minuten

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom. Meng door elkaar en kneed het deeg zo’n 10 minuten. Omdat het deeg vrij plakkerig is, gaat dit het beste met een mixer. Het deeg zal redelijk plakkerig blijven, dit hoort zo. Voeg vooral geen extra bloem toe. Vet een kom in met olijfolie en doe het deeg daarin. Dek af met plasticfolie en laat het 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plek.

Vet een diepe bakplaat of -vorm van ongeveer 25 bij 35 centimeter in met olijfolie en stort daar het gerezen deeg voorzichtig op. Probeer daarbij de luchtigheid die tijdens het rijzen is ontstaan te behouden. Rek het deeg voorzichtig uit tot de grootte van de vorm. Als je merkt dat het deeg te veel terugveert kun je 5 minuten wachten, daarna gaat het weer makkelijker. Bestrijk de bovenkant van het deeg met de extra olijfolie en verdeel de topping naar keuze erover. Laat het deeg nog 1 uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 220 °C.

Druk het brood op verschillende plekken in met je vinger en bak het vervolgens in 20 tot 25 minuten goudbruin en gaar. Laat de focaccia afkoelen op een rooster.

Op deze plek vind je iedere woensdag een recept van Rutger. Trek in nog meer inspiratie? Op Rutger Bakt vind je nog veel meer leuke recepten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore