Francesca Kookt

Winterse salade met bloedsinaasappel en blauwe kaas

18 november 2019 11:11 Aangepast: 18 november 2019 13:22
Beeld © Francesca Kookt

Een aantal fruitsoorten is nu op z'n allerlekkerst en ook nog voordelig, want in het seizoen: appels bijvoorbeeld, en peren, mandarijnen en sinaasappels. Genoeg redenen dus om je eens aan deze verrassende salade met bloedsinaasappel van Francesca Kookt te wagen.

Een bloedsinaasappel heeft rood vruchtvlees dat heerlijk zoet smaakt en tevens een bittertje en een zuurtje heeft. Je kunt er van alles mee, maar Francesca besloot er deze keer een winterse salade met cavolo nero, blauwe kaas en pecannoten van te maken. Dat bleek een goede zet want de smaakcombinatie was verrukkelijk!

Wat heb je nodig?

Voor 2 personen:

- 200 gr cavolo nero (of boerenkool)
- 4 el extra vergine olijfolie
- 1 tl rode port (optioneel)
- zout
- peper
- 3 kleine bloedsinaasappels voor het vruchtvlees
- 1/2 bloedsinaasappel voor het sap
- 50 gr blauwe kaas (ik gebruikte fourmet d’ambert)
- handje pecannoten
- 1 el honing

Zo maak je het

Bereidingstijd: 15 minuten

  1. Scheur de bladeren van de cavolo nero van de nerven, dit hoef je niet netjes te scheuren maar kan gewoon in grotere en kleinere stukken. Was de bladeren en dep ze droog.
     
  2. Maak de dressing door de olijfolie, het sap en eventueel de port met elkaar te mengen. Proef en breng verder op smaak met peper en zout.
     
  3. Meng de dressing door de bladeren en masseer het vervolgens 1 minuut met je handen in de bladeren zodat de bladeren wat zachter worden en de dressing er goed intrekt.
     
  4. Snijd de bloedsinaasappels in schijfjes en verwijder de schil (kan ook andersom, maar dit vond ik makkelijker). Je kunt het ook in blokjes doen, maar voor het oog zijn de schijfjes wel leuk.
     
  5. Verkruimel de blauwe kaas.
     
  6. Nu ga je de pecannoten karameliseren. Verhit daarvoor een koekenpan, voeg hier de pecannoten en de honing aan toe. Hussel goed om zodat de honing zich helemaal om de noten wikkelt.
     
  7. Maak het bord op met de cavolo nero, bloedsinaasappelschijfjes, blauwe kaas en gekarameliseerde pecannoten. Verdeel het over twee borden en je hebt een maaltijdsalade (lunch/diner) voor twee personen of een bijgerecht voor 4 personen.

Iedere maandag vind je hier een recept van Francesca Kookt. Op haar site vind je nog veel meer inspirerende en vooral heerlijke recepten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`