Een recept van Karin Luiten

Provençaalse tomatentaartjes

08 november 2019 10:16 Aangepast: 08 november 2019 12:37

Van quiche lorraine tot crème brûlée, wie houdt er nou níet van de Franse keuken? In het nieuwe kookboek van bestsellerauteur Karin Luiten staan al haar favoriete recepten bij elkaar. Ingewikkeld om zelf te maken? Welnee! Probeer deze tomatentaartjes maar eens.

Dit heb je nodig:

  • ½ portie basistaartdeeg (zie hieronder), of 1 rol pâte brisée
  • 200 g kleine kerstomaatjes
  • handvol kleine zwarte olijven zonder pit
  • 40 g geraspte belegen kaas (of gruyère)
  • 4 tl grove mosterd
  • 4 takjes tijm
  • olijfolie
  • zout & peper uit de molen

Zo maak je ze:

Oven voorverwarmen op 180 graden.

Kwast 4 tartelettevormpjes (Ø 12 cm) in met boter en bepoeder met bloem. Bekleed met het deeg, snij de randjes bij, prik de bodem in met een vork.

Smeer de mosterd erover uit. Bestrooi met kaas.

Snij de kerstomaatjes en de olijven doormidden. Begin met de tomaten: zet rechtop met de snijkant naar boven langs de deegrand. Daarbinnen komt een rondje met olijven. Vul het hart op met tomaatjes.

Bestrooi met peper, zout en tijmblaadjes. Giet er een klein friebeltje olie over.

Bak 30-35 minuten in de oven.

Lekker met een rucolasalade met vinaigrette en een glas Côtes de Provence Rouge.

Basistaartdeeg

Neutraal korstdeeg (pâte brisée) voor universeel gebruik. Zoals quiches, hartige of zoete tarte tatins of taarten met een vulling die al zoet genoeg van zichzelf is.

 Dit heb je nodig:

  • 250 g bloem
  • 125 g koude boter in blokjes
  • 1 ei (of 2 dooiers)
  • Snufje zout

Zo maak je het:

Zeef de bloem boven een kom. Voeg blokjes boter en zout toe en verkruimel tussen je vingers. Voeg het losgeklopte ei toe en kneed er snel doorheen tot een bal. Of doe alles behalve het ei in de keukenmachine, meng kort tot grof zand, voeg dan het ei toe, meng weer kort en vorm met de hand tot een bal. Laat in plasticfolie 30-60 minuten rusten in de koelkast. Rol uit op een bebloemd aanrecht of tussen 2 vellen bakpapier. In de koelkast wekenlang houdbaar.

De makkelijke Franse keuken 
In De makkelijke Franse keuken is bestsellerauteur Karin Luiten op haar bestElegante groentetaartjes, smeuïge chocolademadeleines, de lekkerste mosselen of een prachtige charlotte met lange vingers, met dit boek kan iedere thuiskok meteen aan de slag. Het kookboek bevat naast talloze maakbare Franse receptklassiekers, smeuïge verhalen, praktische wijntips en een playlist met Franse muziek.
 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`