Ga naar de inhoud
Rutger Bakt

Een traktatie van de sint: zelf taai taai maken

Beeld © Saskia Lelieveld

Voor Sinterklaas spelen kan op veel manieren, en lekkers uitdelen is daar één van. Deze taai taai van Rutger Bakt is een echte traktatie, maar vergeet niet op tijd te beginnen met het deeg - dat moet minstens een dag rusten.

Heb je ooit bedacht om zelf taai taai te bakken? Het is echt heel leuk om te doen en makkelijker dan je denkt! Dit recept komt uit Rutgers Koekjesbijbel, waar nog veel meer sinterklaaslekkernijen in staan. Heb je - onwaarschijnlijk, maar toch - nog taai taai over en is het hard geworden? Doe het dan in een plastic zak met een boterham. Door het vocht uit het brood worden de koekjes weer perfect van structuur. 

De taai taai maak je in twee stappen die allebei niet veel tijd kosten, maar waar wel (minimaal) een etmaal tussenzit.

Wat heb je nodig?

Voor de eerste dag

  • 200 gr roggebloem
  • 100 gr bloem
  • ¼ tl zout
  • 150 gr honing
  • 75 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 75 ml water

Voor de tweede dag

Verder nodig

  • bloem, voor het werkblad
  • 1 ei, losgeklopt

Zo maak je het

Doe de roggebloem, bloem en het zout in een kom en meng door elkaar. Doe de honing, donkerbruine basterdsuiker en het water in een steelpan en breng al roerend aan de kook. Giet het mengsel in de kom bij de bloem en roer door. Verpak het plakkerige deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 dag rusten op kamertemperatuur.

Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Snijd het deeg in stukken en doe samen met de honing, het bakpoeder, de speculaaskruiden en het anijszaad in een kom. Kneed alles goed door elkaar. Dit gaat erg zwaar, want het deeg is behoorlijk taai.

Rol als alles goed gemengd is het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 5 millimeter. Steek of snijd er ovaalvormige koekjes uit met een lengte van 6-7 centimeter. Leg deze op de bakplaat en bestrijk ze met het losgeklopte ei.

Bak de taaitaai 8-12 minuten. Vlak na het bakken zijn de koekjes nog wat knapperig aan de buitenkant, maar op den duur wordt ook die taai.

Op deze plek vind je iedere woensdag een recept van Rutger. Trek in nog meer inspiratie? Op Rutger Bakt vind je nog veel meer leuke recepten.