Francesca Kookt

Speculaascake met stoofpeer en amandel

11 november 2019 11:11 Aangepast: 11 november 2019 13:18
Beeld © Francesca Kookt

De smaak van speculaas hoort bij Sinterklaas als strooigoed en zijn schimmel. Om alvast in de stemming te komen, bak je deze heerlijke cake van Francesca Kookt, met stoofpeer en amandel.

Afhankelijk van of je de speculaascake kindvriendelijk wil maken, bereid je de stoofpeertjes zonder alcohol, of voor de volwassen versie juist met port en wijn. 

Wat heb je nodig?

150gr bloem (of 75gr bloem en 75gr amandelmeel)  1el koek- en speculaaskruiden 1tl bakpoeder snufje zout 150gr boter, op kamertemperatuur 75gr bruine of rietsuiker 4 eieren 3 gestoofde stoofperen 1 volle el amandelschilfers

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng in een kom de bloem, koek- en speculaaskruiden, bakpoeder en zout goed door elkaar. In een andere kom klop je de boter los met de suiker, een handmixer werkt hierbij het handigste. Klop daarna 1 voor 1 de eieren erdoor, niet te lang doorkloppen. Schep vervolgens de bloem erdoor en zorg dat alles goed met elkaar vermengd is.

Pak een rechthoekige taart- of quichevorm (rond kan natuurlijk ook als je geen rechthoekige in huis hebt) en vet deze goed in. Schep het cakebeslag in de vorm en verdeel gelijkmatig. Snijd de stoofperen met een scherp mes doormidden en haal het klokhuis eruit met een lepeltje. Leg de halve stoofperen vervolgens om en om op het cakebeslag. Laat de steeltjes er gewoon aanzitten, dat ziet er gezellig uit. Waarschijnlijk houd je een halve peer over net als ik, die eet je gewoon op.

Zet je bakblik in de oven en bak de cake in 40-45 minuten gaar. Doe de test door er een satéprikker in het midden in te steken. Als die er droog uitkomt, is de cake gaar.

Iedere maandag vind je hier een recept van Francesca Kookt. Op haar site vind je nog veel meer inspirerende en vooral heerlijke recepten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`