Rutger Bakt

Panna cotta met yoghurt en gekaramelliseerde appel

06 november 2019 12:12 Aangepast: 06 november 2019 13:55
Beeld © Erik Spronk

Een heel licht toetje gaat het nooit worden, zo'n romige panna cotta, maar deze versie met yoghurt van Rutger Bakt is wel heerlijk fris. En met de gekaramelliseerde appel en knapperige koekkruimels heeft het stiekem heel wat weg van een stukje appeltaart...

Panna cotta is alleen maar tijdrovend omdat het een tijdje in de koelkast moet, maar het toetje op zich heb je zó in elkaar. Metalen vormpjes zijn het handigst, omdat je de panna cotta daar het makkelijkst uit krijgt, maar siliconen vormpjes of gewoon glazen werken ook prima.

Wat heb je nodig?

Voor 4 - 6 personen:

Voor het roommengsel

  • 3 ½ blaadjes gelatine
  • 250 ml slagroom
  • 90 gr suiker
  • ½ vanillestokje, merg
  • 350 gr Griekse yoghurt

Voor de gekarameliseerde appel

  • 15 gr boter
  • 2 appels, geschild en in stukjes
  • 25 gr suiker
  • ¼ tl kaneel
  • ¼ citroen, sap

Voor de kruimels

  • 50 gr boter, koud
  • 50 gr bloem
  • 50 gr amandelmeel
  • 50 gr suiker
  • snuf zout

Week de gelatine in ruim koud water. Breng in een steelpan de slagroom met de suiker en het vanillemerg aan de kook. Haal de room als deze kookt van het vuur en los de geweekte gelatine daarin op. Roer de Griekse yoghurt los en giet daar het warme slagroommengsel bij. Roer dit door tot alle goed gemengd is. Giet het mengsel in de vormpjes en laat deze minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.

Intussen kan je de kruimels maken. Daarvoor doe je alle ingrediënten voor het deeg in een kom en maak je er met je vingers een kruimelig deeg van. Laat de kruimels afgedekt minimaal een half uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Strooi de deegkruimels op de bakplaat en bak ze in 14 tot 18 minuten goudbruin en gaar. De kruimels zullen tijdens het afkoelen pas echt knapperig worden!

Vlak voordat je gaat serveren kan je de appels karamelliseren. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en smelt de boter hierin. Voeg de appelstukjes, suiker, kaneel en het citroensap toe en meng alles door elkaar. Bak de appelstukjes ongeveer 5 minuten op een middelhoog vuur. Je zult zien dat de suiker zal gaan karamelliseren en een mooi laagje om de appelstukjes vormt. Voeg een klein scheutje water toe als je denkt dat het proces te snel gaat. Haal de appel uit de pan als deze mooi karamelbruin zijn.

Om de panna cotta te storten zet je een bakje met heet water klaar. Dompel de vormpjes enkele seconden in het hete water (kijk uit dat er geen water in het vormpje loopt) en haal deze er dan weer uit. Maak met een scherp mes de bovenkant los en stort de panna cotta vervolgens op een bordje. Serveer met de gekarameliseerde appel en de knapperige kruimels.

Heb je de panna-smaak te pakken? Maak dan ook eens deze panna cotta met witte chocolade. Mocht je nog appels overhebben, dan passen die perfect bij deze wentelteefjes. En een heerlijke variatie op de knapperige kruimels vind je hier.

Op deze plek vind je iedere woensdag een recept van Rutger. Trek in nog meer inspiratie? Op Rutger Bakt vind je nog veel meer leuke recepten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`