Rutger Bakt

Vier soorten pizza bianca

30 oktober 2019 11:11 Aangepast: 30 oktober 2019 12:26
Beeld © Erik Spronk

Zelf pizza bakken is makkelijk, lekker, leuk en als je het samen doet ook nog hartstikke gezellig. Iedereen belegt zijn deel van het deeg met z'n favoriete ingrediënten. Inspiratie nodig? Rutger Bakt zet vier heerlijke smaakcombinaties op een rij.

Pizza bianca is een pizza zonder tomatensaus; een witte pizza. Superlekker als variatie op de bekende pizzasoorten, die over het algemeen met tomatensaus worden gemaakt. Het leuke van deze pizza is dat je er heel veel verschillende variaties mee kunt maken. Daardoor is het extra leuk om dat met elkaar te doen. Iedereen kiest zijn favoriete topping en maakt zo zijn eigen stukje van de pizza bianca. Perfect voor tijdens een spelletjesavond of als makkelijke maaltijd in het weekend. Zeker weten dat je heel veel vrienden blij gaat maken met deze onwijs lekkere pizza!

Rutger gebruikte voor deze pizza het deeg van Tante Fanny, maar als je meer tijd hebt, kan je het natuurlijk ook prima zelf maken.

Bereiding: Pizza bianca

Voor alle vier de soorten pizza bianca gebruik je 1 rol Tante Fanny vers pizzadeeg van 400 gram. De hoeveelheden van de genoemde ingrediënten zijn voor een hele pizza, zo groot als de bakplaat. Wil je net als op de foto op één pizza vier verschillende toppings, dan kun je de hoeveelheden door 4 delen.

Verwarm de oven voor op 220 °C en leg het pizzadeeg met bakpapier en al op de bakplaat. Beleg de pizza met één (of meerdere) van onderstaande toppingen en bak de pizza vervolgens 15-20 minuten.

Pizza bianca met mozzarella en Parmaham

Snijd 2 bollen (buffel)mozarella (à 125 gram) in plakjes en verdeel deze over het deeg. Bak de pizza en verdeel na het bakken 100 gram Parmaham, 50 gram rucola en 50 gram Parmazaanse in schilfers over de pizza.

Pizza bianca met brie en spek

Snijd 300 gram brie in plakjes en verdeel deze over het pizzadeeg. Leg daar 100 gram ontbijtspek in plakjes op en strooi er tot slot 60 gram grofgehakte walnoten over. Bak de pizza en sprenkel er na het bakken wat honing over.

Pizza bianca met geitenkaas

Bestrijk het deeg met 100 gram crème fraiche. Snijd 1 rode ui in halve ringen en verdeel die over de crème fraiche. Verbrokkel 125 gram geitenkaas en strooi deze samen met 30 gram pijnboompittjes over het deeg. Bak de pizza en garneer hem na het bakken met 50 gram veldsla.

Pizza bianca met gegrilde aubergine en gorgonzola

Was 1 aubergine en snijd deze in plakken van een halve centimeter dikte. Bestrooi de aubergineplakken met wat zout en laat deze een half uur ‘zweten’ in een vergiet. Dep de aubergine vervolgens goed droog met wat keukenpapier en bestrijk beide kanten met olijfolie. Verhit een grillpan en gril de aubergine aan beide zijden, in totaal 3-5 minuten. Bestrijk het pizzadeeg met 100 gram mascarpone, leg daar plakken gegrilde aubergine op en strooi daar 100 gram verbrokkelde gorgonzola over. Bak de pizza.

Op deze plek vind je iedere woensdag een recept van Rutger. Trek in nog meer inspiratie? Op Rutger Bakt vind je nog veel meer leuke recepten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`