Een recept van Georgina Hayden

Taart met abrikozen & pijnboompitjes

18 oktober 2019 06:30 Aangepast: 18 oktober 2019 12:10

Deze fijne taart met abrikozen en pijnboompitjes wordt gemaakt met kataifideeg, een heel dun vermecelli-achtig deeg waar de ingrediënten goed intrekken voor extra veel smaak.

Dit heb je nodig (voor 8 porties):

  • roomboter
  • 200 g kataifideeg (heel dun, vermicelli-achtig deeg, te koop bij Turkse en Marokkaanse winkels)
  • 300 g abrikozen
  • 2 el abrikozenjam
  • 4 volle el fijne suiker
  • 2 eieren
  • 175 ml melk
  • 175 ml volvette slagroom
  • 50 g pijnboompitten
  • 5 el honing

Zo maak je het:

Vet een ronde springvorm van 20 centimeter in met boter. Leg twee derde deel van de kataifi in de bakvorm, verdeel het over de bodem en zijkanten en laat het over de rand hangen. Ontpit de abrikozen en schep ze in een kom om met de jam, suiker en een van de eieren. Schep deze vulling in de met kataifi beklede springvorm en vouw het overhangende deeg erover.

Leg de rest van het deeg erop. Verpak de onderkant van de springvorm in aluminiumfolie zodat deze de zijkanten gedeeltelijk bedekt en zet de vorm op een bakplaat.

Klop het andere ei los met de melk en slagroom en schenk dit roommengsel over de taart. Druk de bovenkant iets aan met een vork. Laat 30 minuten zo staan.

Verwarm intussen de oven voor tot 180 °C. Als de taart 30 minuten heeft gerust, bestrooi je hem met pijnboompitten. Zet de taart onder in de oven en bak 30 minuten. Haal de taart uit de oven, besprenkel hem met honing en zet 15-20 minuten terug in de oven tot de taart goudkleurig is.

Laat 10 minuten in de springvorm afkoelen. Laat daarna op een plat bord glijden, snijd in punten en serveer.

Cyprus
De keuken van Cyprus is een smeltkroes van mediterrane en Midden-Oosterse smaken. Deze fantastische combinatie levert heerlijke gerechten op zoals ontbijtcake met appel en olijfolie, calamari met venkel, geroosterde kikkererwten-sesamsoep en langzaam gegaard varkensvlees met kweeperen. Auteur Georgina Hayden groeide op in Londen, maar via haar Grieks-Cypriotische grootouders kreeg ze alles mee over de Cypriotische cultuur en keuken. In Cyprus deelt ze haar favoriete familierecepten, van generatie op generatie met liefde overgedragen. De prachtige sfeerfoto’s laten een rustiek eilandleven zien waarin het familieleven, verse producten en samen lekker eten centraal staan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`