Rutger Bakt

Zelf maken: cranberryjam

23 oktober 2019 12:12 Aangepast: 23 oktober 2019 16:13
Beeld © Erik Spronk

Er zijn van die smaakmakers waar je allerlei verschillende gerechten mee kan opleuken. Neem deze friszoete cranberry jam: of je het nou op je boterham smeert of naast een stukje wild serveert, met dit recept van Rutger Bakt heb je hoe dan ook wat lekkers op tafel.

Deze cranberryjam is heel makkelijk om zelf te maken en hij smaakt onwijs lekker. Lekker voor op brood, in een taart of bij een vleesgerecht. Over het algemeen wordt er vaak geleisuiker gebruikt om jam te maken, maar voor in dit recept is dat niet nodig. Cranberry’s bevatten van nature zoveel pectine dat dit genoeg is om de jam dik te maken. Tijdens het afkoelen van de jam wordt deze trouwens nog veel dikker, dus kook het mengsel niet veel langer door.

En wil je een extra lekkere smaak geven aan de jam? Gebruik dan bijvoorbeeld sinaasappelsap in plaats van water, of voeg wat geraspte sinaasappelschil toe. Of laat wat specerijen meekoken, zoals vanille, gember, steranijs of kaneel. En als je het in een mooi potje doet, heb je ook gelijk een leuk cadeautje.

Wat heb je nodig?

Voor de jam

  • 250 gr (diepvries)cranberry’s
  • 250 gr suiker
  • 125 ml water

Verder

  • Een lege jampot

Zo maak je het

Bereidingstijd: ongeveer 35 minuten.

Doe alle ingrediënten voor de jam in een pan en breng deze langzaam aan de kook. Laat het mengsel 15 tot 20 minuten rustig doorkoken, tot de cranberry’s opengesprongen zijn. Roer de jam daarbij regelmatig door. Aan het einde kun je nog met een garde door de jam roeren, om de cranberry’s wat fijner te maken. Giet de hete cranberryjam in een gesteriliseerde jampot en sluit deze af met de deksel.

Op deze plek vind je iedere woensdag een recept van Rutger. Trek in nog meer inspiratie? Op Rutger Bakt vind je nog veel meer leuke recepten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`