Francesca Kookt

Kruidig en herfstig: dahl met pompoen

21 oktober 2019 10:30 Aangepast: 21 oktober 2019 12:53
Beeld © Francesca Kookt

Het Hindoestaanse linzengerecht dahl kom je zowel in de Surinaamse als in de Indiase keuken vaak tegen. En met recht, want dit heerlijk vegetarische gerecht is (hart)verwarmend.

De Indiase versie van dahl wordt vaak met spinazie gemaakt, maar dit keer gebruikt Francesca pompoen, voor een extra herfstig tintje.

Wat heb je nodig?

Voor vier personen:

- 1 ui, grofgehakt
- 3 teentjes knoflook, grofgehakt
- 6 cm gember, geschild en grofgehakt
- 1 Spaanse of rawit peper (gebruik ½ groene paprika voor een minder pittig gerecht), grofgehakt  
- zonnebloemolie  
- 400 gr pompoen, in blokjes
- 1 el garam masala
- 1 tl kurkuma  
- 1 tl komijn  
- 1 tl gemalen korianderzaad
- zeezout  
- 1 blik (400 gr) tomatenblokjes
- 1 l warm water
- 500 gr rode splitlinzen
- zwarte peper
- sap van ½ citroen
- handje koriander, grofgehakt
- voor erbij: dikke yoghurt en naan of (zilvervlies)rijst

Zo maak je het

Bereidingstijd: 40 minuten

1. Maal de ui, knoflook, gember en peper helemaal fijn in een hakmolentje of met de hand.

2. Verhit een hapjespan en fruit het uienmengsel 5 minuten in 2 el olie op middelhoog vuur terwijl je geregeld roert.

3. Voeg de pompoen, garam masala, kurkuma, komijn, korianderzaad en snuf zout toe en bak nog een paar minuten. Voeg eventueel een klein scheutje water toe als het te droog wordt.

4. Schenk het blik tomatenblokjes en warme water erbij en roer de splitlinzen erdoor. Afhankelijk van het type linzen laat je het 20 - 30 min op laag vuur pruttelen met de deksel half op de pan. Roer geregeld en schenk water bij indien nodig, want het mag niet droog koken en moet smeuïg blijven. De splitlinzen vallen trouwens vanzelf uit elkaar.

5. Proef en breng op smaak met zwarte peper, zout en citroensap en garneer met koriander.

6. Serveer met dikke yoghurt en naan of zilvervlies- of basmati rijst.

Iedere maandag vind je hier een recept van Francesca Kookt. Op haar site vind je nog veel meer inspirerende en vooral heerlijke recepten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`