Recept van Alex Jackson

Clafoutis

04 oktober 2019 09:47 Aangepast: 04 oktober 2019 11:48

Clafoutis is een van de eenvoudigste, troostrijkste desserts in het repertoire van de thuiskok. Het is een eierbeslag dat over allerlei fruit kan worden geschonken: van kersen tot abrikozen en pruimen.

Dit heb je nodig (voor 4 tot 6 personen):

  • 3 el koude boter
  • 70 g bloem, gezeefd
  • 100 g fijne kristalsuiker, plus 2 el extra om te bestrooien
  • een snufje zout
  • 3 eieren
  • 280 ml volle melk
  • 400 g fruit (pruimen of abrikozen moeten worden ontpit, maar kersen en gedroogde pruimen niet. Waarschuw in dat geval wel je gasten!)
  • poedersuiker, naar smaak
  • 1 el kirsch (als je kersen gebruikt) of brandewijn (voor andere steenvruchten), optioneel
Miniatuurvoorbeeld
Eten

Mini-cheesecakejes met frambozen en meringue

Zo maak je het:

Smelt 1 eetlepel boter. Klop de gezeefde bloem met de fijne kristalsuiker, het zout, de eieren, de gesmolten boter en de melk tot een glad beslag. Zet apart en bereid het fruit voor.

Ontpit het fruit indien nodig. Als je het fruit te zuur vindt, laat dan 15 minuten in poedersuiker weken. Je kunt nu ook een scheutje kirsch of brandewijn toevoegen als je wilt.

Verwarm de oven voor tot 180 graden.

Vet een keramische ovenschaal in met boter. Leg het fruit in de ovenschaal en schenk het beslag erover. Leg flinterdunne plakjes koude boter op het beslag en bestrooi met de extra kristalsuiker.

Bak 35 tot 40 minuten in de oven, tot de clafoutis is gerezen, het fruit jam-achtig is geworden en de bovenkant mooi goudbruin is.

Haal uit de oven, laat iets afkoelen en serveer warm.

Provence De Provençaalse keuken is een van de meest populaire regiokeukens van Frankrijk. Uit de Provence komen prachtige producten door de ligging en het gunstige klimaat; producten van het land en uit de zee. Ook invloeden uit Italië en Noord-Afrika proef je terug in de typische gerechten uit de Provence. Met het kookboek Provence kook je seizoensgebonden de lekkerste gerechten uit de streek. Elk seizoen in dit kookboek wordt afgesloten met ‘La Grande Bouffe’; een groots en meeslepend meergangenmenu: verras je tafelgenoten met het lekkerste wat de Provence te bieden heeft. Van aperitief tot de heerlijkste nagerechten. Van bouillabaise, aligot tot en met clafoutis. Met het kookboek Provence tover je de zon op het bord, ook in de winter.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`