Eten

Bloemkoolsoep met knoflook en kikkererwten

14 oktober 2019 11:51 Aangepast: 14 oktober 2019 13:36
Beeld © Wendy Pronk / Deedylicious

Is het buiten vroeg donker en slaat de regen tegen de ramen? Dan warm je op met deze heerlijke, romig soep van Francesca Kookt.

Ja, inderdaad: er gaat een hele bol knoflook in deze soep. Maar geroosterde knoflook smaakt o, zo zacht en combineert fantastisch met de bloemkool, kikkererwten en tijm. Om te zoenen, zo lekker. Da’s ook het enige wat je nog kunt zoenen na al die knoflook, maar dat terzijde. 

Nog een leuke tip voor een etentje of de feestdagen: als je deze soep in kleine glaasjes serveert met de topping heb je een heerlijke amuse of voorgerecht.

Wat heb je nodig?

Voor vier personen:

- 1 bloemkool
- bakolijfolie
- zout
- 1 bol knoflook
- 200 gr gekookte kikkererwten
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl kurkuma
- 1 l hete groentebouillon
- 150 ml slagroom
- witte peper
- 4 takjes verse tijm, alleen de blaadjes

Zo maak je het

Bereiding: 30 minuten + Oven: 30 minuten

1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.

2. Snijd de bloemkool in grove roosjes en meng deze met een scheut bakolie en zout op het bakpapier. Snijd het topje van de bol knoflook eraf, zodat de teentjes open komen te liggen. Leg op een velletje aluminiumfolie. Besprenkel met olie en een snuf zout. Pak de knoflook strak in de folie en leg 'm tussen de bloemkoolroosjes. Zet het geheel 30 minuten in de oven.

Tip: Het roosteren van de knoflook doe je op deze manier snel, maar als je meer tijd hebt, is deze manier nog lekkerder. Knoflookpuree is voor allerlei gerechten een verrijking, dus kun je 'm ook perfect in kleine porties invriezen. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld een ijsblokjeshouder.

3. Zorg dat de kikkererwten droog gedept zijn. Meng daarna in een kom met 1 tl bakolijfolie, de komijn, kurkuma en een snuf zout.

4. Open na 15 minuten de oven, schep de bloemkoolroosjes om en maak ruimte voor de kikkererwten,  die je ook op het bakpapier schept. Zorg dat alles zo evenredig mogelijk is verdeeld. Geen bergjes maken, dus.

5. Als de bloemkool gaar is, schep je deze over in een soeppan. Houd wel een paar mooie roosjes achter voor de garnering. Schenk er 1 liter hete groentebouillon bij en breng aan de kook. Laat 15 minuten pruttelen.

6. Knijp ondertussen de zachte knoflook uit de teentjes en roer door de soep. Pureer daarna helemaal glad met de staafmixer of blender.

7. Roer als laatste de slagroom erdoor en proef. Breng verder op smaak met witte peper.

8. Serveer de bloemkoolsoep in kommen met een flinke schep van de kikkererwten, wat roosjes bloemkool en blaadjes tijm.

Iedere maandag vind je hier een recept van Francesca Kookt. Op haar site vind je nog veel meer inspirerende en vooral heerlijke recepten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`