Francesca Kookt

Deens broodje Stjerneskud met schol en garnalen

30 september 2019 09:31 Aangepast: 30 september 2019 11:31
Beeld © Wendy Pronk / Deedylicious

Een bijzonder broodje, met een bijzondere naam. Deze lekkernij at Francesca bij een snackbar in Denemarken en maakte het gelijk thuis na. Als dit Deens fastfood is, lusten we er wel meer van!

Een broodje haring kennen we wel, of bijvoorbeeld een broodje krabsalade. Maar dit vissige lekkers is van een andere orde, met z'n frisse garnalen, gebakken schol en romige saus. Nog goed om te weten vooraf: de Denen voegen graag gekookte witte asperges toe als garnituur, wat heerlijk smaakt - als ze in het seizoen zijn. Je kan ook gekookte witte asperges in een pot krijgen, maar dat vindt niet iedereen lekker... Op eigen risico dus, en ander laat je buiten het seizoen de asperges gewoon weg, dan is het broodje nog steeds fantastisch!

Wat heb je nodig?

Voor 2 broodjes als flinke lunch of hoofdgerecht:

- 2 el crème fraîche
- 2 el mayonaise
- 1 el tomatenpuree
- 1 tl chilisaus
- citroensap
- zout
- witte peper
- 2 scholfilets zonder vel
- 25 gr bloem
- 2 eieren
- 100 gr panko of paneermeel
- boter
- bakolijfolie
- 2 sneetjes zuurdesembrood (of ander lekker brood), dik gesneden
- 4 blaadjes kropsla
- 150 gr gekookte garnalen
- 6 plakjes komkommer, gehalveerd
- 4 partjes tomaat
- optioneel: stukjes gekookte witte asperge (wanneer in het seizoen)
- 4 partjes verse citroen
- handje verse dille

Zo maak je het

Bereiding: 30 minuten

1. Klop de crème fraîche, mayonaise, tomatenpuree en chilisaus door elkaar in een kommetje. Breng op smaak met zout, peper en citroensap. Een lekker zuurtje combineert straks goed met de vis.

2. Dep de scholfilets droog met keukenpapier.

3. Zet een diep bord klaar met de bloem die je mengt met een flinke snuf zout en witte peper. Zet ook een bord klaar met de losgeklopte eieren en een bord met de panko. Haal de scholfilets eerst door de bloem, klop af, daarna door het ei en als laatste door de panko. Herhaal dit nog een keer voor een extra krokant eindresultaat.

4. Smelt een klontje boter in een koekenpan met antiaanbaklaag. Voeg een scheut bakolijfolie toe als de boter is gestopt met schuimen, de vis mag zwemmen in het vet. Bak de gepaneerde scholfilets om en om goudbruin. Hiervoor heb je 3 tot 4 minuten per kant nodig, draai de filets voorzichtig om met een houten of kunststof spatel. Haal ze daarna uit de pan en leg op keukenpapier.

5. Leg de sneetjes brood op twee borden. Je kunt er ook voor kiezen om het brood eerst te grillen en licht te besmeren met gezouten roomboter (Lurpak natuurlijk, als je het echt Deens wil houden). Beleg ze met blaadjes kropsla en leg hier de gebakken schol op. Garneer de broodjes met de gekookte garnalen, komkommer, tomaat, optioneel de witte asperges, partjes citroen, een royale hoeveelheid van de saus en verse dille. Serveer het broodje Stjerneskud direct en geniet!

Iedere maandag vind je hier een recept van Francesca Kookt. Op haar site vind je nog veel meer inspirerende en vooral heerlijke recepten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`