Een recept van Matt Preston

Gevlinderde kip

12 september 2019 18:18 Aangepast: 13 september 2019 13:11

Maak dit weekend eens de gevlinderde kip van Matt Preston - bij ons bekend als het flamboyantste jurylid van Masterchef Australië - met knoflook, krieltjes en erwtjes. Of zoals hij het zelf noemt: roadkill chicken.

Dit heb je nodig (voor 4 personen):

  • 1 kg krieltjes
  • 1 kip van 1,3 kg
  • 500 g bloemkool, in roosjes
  • 1 onbespoten citroen, schil in reepjes van 2 cm breed, citroen gehalveerd
  • 12 takjes tijm
  • 80 ml olijfolie
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 2 rode uien, in dikke partjes
  • 2 hele bollen knoflook, overdwars gehalveerd
  • 185 ml kippenbouillon, opgewarmd
  • 20 g boter, plus extra voor erbij
  • geroosterd amandelschaafsel, voor erbij
  • doperwten, voor erbij

Zo maak je het:

Kook de krieltjes tot ze net gaar zijn, in de pan of in de magnetron.

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Knip met de keukenschaar aan beide kanten langs de ruggengraat van de kip en trek deze eruit. Of vraag je slager dit voor je te doen. Druk de kip plat met de palm van je hand.

Leg de kip met de huid naar boven in een grote, vlambestendige braadslede en leg de bloemkoolroosjes ernaast. Leg de reepjes citroenschil erop en de helft van de takjes tijm. Besprenkel met de helft van de  olijfolie en bestrooi met zeezout en zwarte peper.

Leg de krieltjes op een bakplaat. Kneus ze elk met de achterkant van een lepel. Voeg de rode ui, knoflook en rest van de tijm toe aan de krieltjes en knijp er een halve citroen over uit. Besprenkel met de rest van de olijfolie. Breng op smaak met zeezout en zwarte peper. Zet de kip en de krieltjes in de oven en bak 45 minuten of tot de kip gaar is en de bloemkool goudkleurig.

Haal de kip met de bloemkool uit de oven (laat de krieltjes erin). Leg de kip op een bord, dek losjes af met aluminiumfolie en laat op een warm plekje rusten.

Kook de erwtjes alvast gaar.

Schenk de kippenbouillon bij de bloemkool in de braadslede. Zet op laag vuur tot de bouillon net begint te koken en schraap aangebakken korstjes van de bodem los. Laat de bouillon wat inkoken, en laat dan de bloemkool en bouillon in de blender glijden. Pureer. Voeg de boter toe en mix erdoor. Breng op smaak met zeezout en zwarte peper.

Schep de bloemkoolpuree op een voorverwarmde schaal. Leg de kip erop met de krieltjes, knoflook en rode ui en bestrooi met geroosterd amandelschaafsel. Roer een klontje boter door de gekookte erwten en dien meteen op.

Yummy, Easy, Quick
In zijn nieuwe boek serveert Matt Preston 127 gerechten die binnen 30 minuten klaar zijn. Want wie houdt er nou niet van moderne klassiekers met een twist? In Yummy, Easy, Quick zijn ze lekkerder, makkelijker en sneller dan ooit. Van zalm uit de oven, gevulde gepofte aardappel tot de lekkerste carbonara ter wereld. Druipend van Matt’s onweerstaanbare humor een heerlijk kookboek om uit te koken.
 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore