Rutger Bakt

Zelf roze koeken bakken

18 september 2019 11:30 Aangepast: 18 september 2019 12:32
Beeld © Saskia Lelieveld

Na het zwemmen, bij de koffie of als traktatie: een roze koek is eigenlijk altijd fijn. En als je ze zelf maakt met dit recept van Rutger Bakt zijn ze nóg lekkerder dan uit de winkel.

Het recept voor roze koeken komt uit Rutger's Koekjesbijbel. Dat hadden ze bijna niet gehaald, want in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, gaat het hierbij strikt genomen om een cakeje. Maar ze zijn zo lekker, dat ze niet mochten ontbreken.  

Wat heb je nodig?

Voor de cakejes

  • 100 gr boter, op kamertemperatuur
  • 100 gr witte basterdsuiker
  • 2 eieren, op kamertemperatuur
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 110 gr bloem
  • 20 gr maïzena
  • ¼ tl bakpoeder

Voor het glazuur

  • 100 gr (diepvries)frambozen
  • 200 gr poedersuiker

Verder nodig

  • boter, om in te vetten

Zo maak je het

Bereidingstijd: ongeveer 25 minuten, oventijd: ongeveer 20 minuten

Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een cupcakevorm met 12 holtes in met boter.

Doe alle ingrediënten voor de cakejes in een kom en meng kort door elkaar tot een glad beslag. Verdeel het beslag over de 12 vormpjes. Dit gaat het makkelijkst met een spuitzak.

Zet de vorm in de oven en leg een bakplaat op de cupcakevorm. Daardoor worden de cakejes minder bol in het midden. Bak ze 10 minuten, haal de bakplaat er vanaf en bak ze nog 6-11 minuten. De bovenkant van de cakejes blijft erg licht, dat hoort zo. Stort de cakejes op een stuk bakpapier en laat ze 10 minuten op hun kop liggen, zodat de bovenkant mooi plat wordt. Laat de cakejes verder afkoelen op een rooster.

Pureer de frambozen met een vork. Druk de frambozen door een fijne zeef, zodat de pitjes achterblijven. Weeg 50 gram van de frambozenmoes af en doe het in een steelpan. Voeg de poedersuiker toe en meng tot een glazuur. Verwarm het glazuur al roerend tot lauwwarm. Doop de cakejes met de bovenkant in het glazuur en laat ze opdrogen.

Tip: Om er zeker van te zijn dat de koeken mooi uit de cupcakevorm komen kun je kleine rondjes van bakpapier knippen en deze na het invetten op de bodems van de vormpjes leggen.

Op deze plek vind je iedere woensdag een recept van Rutger. Trek in nog meer inspiratie? Op Rutger Bakt vind je nog veel meer leuke recepten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`