Rutger Bakt

Korenaars met blauwe kaas en walnoten

11 september 2019 12:12 Aangepast: 11 september 2019 13:13
Beeld © Harold Pereira

Deze broodjes heten korenaars omdat ze die typische vorm van... een korenaar hebben. Maar niet alleen de vorm, ook de smaak is verrassend! Laat je niet afschrikken door de lange rijstijd: het is nauwelijks extra werk en de broden worden er extra lekker van, met dit recept van Rutger Bakt.

Dit brood met blauwe kaas en walnoten is heerlijk voor bij de borrel, voor bij een kom soep of als lunchbroodje. Voor deze korenaar gebruikt Rutger een voordeeg, wat het brood extra rijk van smaak maakt. Laat je vooral niet afschrikken door de term voordeeg, dit is heel makkelijk een dag van tevoren te maken. Je bent er nog geen 2 minuten mee bezig. In plaats van de blauwe kaas en walnoten kun je ook andere vulling gebruiken voor dit korenaar recept. Wat denk je bijvoorbeeld van zongedroogde tomaatjes met rozemarijn of olijven met oregano? Je bakt met dit recept twee korenaren.

Wat heb je nodig?

Voor het voordeeg

  • 60 ml water
  • 60 gr volkorenmeel
  • gedroogde gist, mespuntje

Voor het deeg

  • 270 gr bloem
  • 140 ml water, lauwwarm
  • 6 gr gedroogde gist
  • 7 gr zout

Voor de vulling

  • 50 gr walnoten, gehakt
  • 100 gr blauwe kaas, in grove kruimels

Zo maak je het

Bereidingstijd: (ten minste) 14 uur, oventijd: ongeveer 12 minuten

Doe alle ingrediënten voor het voordeeg in een kom en roer dit goed door. Dek de schaal af met plasticfolie en laat hem 12 tot 24 uur op kamertemperatuur staan.

Doe het voordeeg met de ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed dit tot een soepel geheel. Probeer zeker 10 tot 15 minuten te blijven kneden. Laat het deeg daarna 1 uur rijzen in een afgedekte schaal op kamertemperatuur.

Meng de walnoten en de blauwe kaas na de eerste rijstijd door het deeg. Verdeel het deeg in tweeën en rol beide stukken tot 15 centimeter uit. Laat ze 5 minuten rusten en rol ze vervolgens uit tot een lengte van 40 centimeter. Leg de langwerpige stukken deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze 30 minuten rijzen.

Bestrooi het deeg met wat bloem en knip het met een schaar schuin in, van bovenaf, om de 3 a 4 centimeter, tot bijna onderaan. Buig nu de losse stukjes die zojuist zijn ontstaan om en om naar buiten, zodat de typische vorm van een korenaar ontstaat. Laat de broden nog 30 minuten rijzen en verwarm de oven intussen voor op 230 °C.

Bak de broden in 10 tot 14 minuten goudbruin.

Op deze plek vind je iedere woensdag een recept van Rutger. Trek in nog meer inspiratie? Op Rutger Bakt vind je nog veel meer leuke recepten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`