Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe heurt het daar eigenlijk? Omdat het ook dit weekend er weer perfect weer voor is: de vijf spelregels van…de BBQ.
De situatie
Grote kans dat wanneer je lijf gloeit van de zomerzon, de kolen in de tuin aan het einde van de dag keurig meegloeien. Maar wat zijn de moetjes, tijdens een meat & greet? Waar moet je op letten en wat moet je vooral niet doen? Grillmaster en chef Julius Jaspers legt het uit.
De spelregels
1. Nooit met lege handen #1
'Nee joh, je hoeft niks mee te nemen. Je aanwezigheid is al genoeg.' Hoe vaak hoor je de gastheer of -vrouw dat niet zeggen? Kom nooit met lege handen aan, vindt Julius Jaspers. "Dat heb ik van mijn moeder geleerd en is een waarheid als een koe. Neem altijd een wijntje of een bos bloemen mee." Lekker praktisch meedenken met de gastheer is niet altijd een goed idee. "Kom niet aan met braadworsten of ribeye, nee. De gastheer heeft op je aanwezigheid gerekend en genoeg ingeslagen om alle magen te vullen. Het is juist leuk om iedereen in de watten te leggen. Het is ook gek om te vragen: doe jij de sausjes? Voor je het weet heb je satésaus voor over de garnalenspiesjes." Oké, schrijven jullie even mee? Geen lege handen, geen hele stukken vlees, geen gekke saus op de garnaal. Check.

2. Nooit met lege handen #2
En deze gaat over de keuken. Loop niet met lege handen naar de keuken, maar zet je eigen bord, bestek en glas netjes in de vaatwasser. Meer hoeft echt niet, volgens Jaspers. "Als je vrienden uitnodigt om te komen eten, laat je ze ook niet de afwas doen. Of erger. Als je met z'n achten barbecuet, draai je niet allemaal je eigen stukje vlees om. Je staat ook niet allemaal afzonderlijk in de pan te roeren toch? De barbecue brandt zichzelf schoon en kan gewoon door de grillmaster met een staalborsteltje schoongemaakt worden bij de volgende braadsessie. Er is één grillmaster, die steekt het vuur ruim van te voren aan en daar stem je alles mee af. Basta."
3. Slimmerds eten samen
Nog even over dat vroeg aansteken. Een goede voorbereiding is alles, weet Jaspers. "Wij Nederlanders willen graag én kip en én worsten én hamburgers én karbonaadjes én vis én groenten grillen op de barbecue, maar dat is een gigantische uitdaging voor de grillmaster. Alles heeft een andere temperatuur en gaartijd nodig." Dus beter begin je op tijd en bereid je de bewerkelijke stukken zoals kip en varkensvlees al helemaal voor. Houd het zakie in aluminiumfolie warm. "Je hoeft het ook niet gloeiend op te eten toch? Op deze manier proef je de smaak van het vlees beter en zit de grillmaster niet in zijn eentje te eten, terwijl de rest al ligt uit te buiken."

4. Wees een goede buur
Stel: je woont in de binnenstad. Zit je op zondagavond lekker met je boterham op schoot Studio Sport te kijken, word je compleet je huis uitgerookt door het barbecuefeestje van je onderburen. Niet leuk (zeker als je niet bent uitgenodigd). Dus is het als barbecuende partij wel zo sociaal om te zorgen dat je het spul vol kruiden, vet en olie netjes voor zevenen bereidt. "Nog netter is het om een gasbarbecue te kopen, want die geeft alleen maar wat geur af op het moment dat het vlees erop ligt. Dat romantische gedoe met kolen past toch beter bij de vrij wonenden onder ons." En qua geluid? "Het heeft echt geen zin om aan tien gasten te vragen of ze een beetje zachtjes willen doen. Praten is praten en er wordt vanzelf gelachen. Je kunt er natuurlijk wel voor zorgen dat er niet ook nog harde muziek gedraaid wordt, waar het hele gezelschap dan probeert bovenuit te komen." Copy that, Captain.
5. De grillmaster is zuinig met zuipen
"Het is heel simpel: er is één grillmaster en die is verantwoordelijk voor het slagen van het vlees. Daarnaast moet er iemand zijn die het vuurgebied in de gaten houdt. En die secondant moet ook niet teveel zuipen. Het is gewoon open vuur, levensgevaarlijk. Ook al sta je al voor de honderdste keer sateetjes te draaien. Je struikelt makkelijk in de tuin, het kan zeker nu het najaar eraan komt al wat donker zijn. Als je gammele barbecue omkukelt heb je 10 kilo gloeiende kolen op je voeten liggen. Gewoon opletten. En dat geldt ook voor kinderen: íedereen let op de kinderen, en zeker de mensen die de kinderen gemaakt hebben."