Francesca Kookt

Gevulde forel van de barbecue

02 september 2019 09:30 Aangepast: 02 september 2019 11:20
Beeld © DeedyLicious

Ziltige vis met de rokerige smaak van de barbecue: wat is dat een gouden combinatie! Nog even genieten van het heerlijke nazomerweer met dit recept van Francesca Kookt.

Een lekker visje van de grill, en dan ook nog razendsnel klaar - de forel heeft maar 4 minuten per kant nodig. Haal je de vis bij de visboer, vraag dan gelijk of die 'm even schoonmaakt, dan barbecue je zoveel mogelijk graatvrij. Als je een bakplaat bij je barbecue hebt, kan je daar ook de bijgerechten op bereiden.

Wat heb je nodig?

Voor 4 personen

- 800 gr krieltjes in de schil, schoongeboend
- zout
- 2 el dille, fijngehakt
- 50 ml olijfolie extra vergine
- 400 gr groene asperges, stugge onderkanten verwijderd
- 2 hele forellen, schoongemaakt door de visboer
- witte peper
- 8 takjes dille (voor vulling en garnering)
- 1 citroen, in dunne halve plakjes (voor vulling en garnering)
- 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes

Zo maak je het

 Voorbereiding: 20 minuten + bereiding: 25 minuten

1. Verwarm je barbecue tot-ie flink heet is. Als je een gietijzeren bakplaat hebt, kan je die gebruiken om de krieltjes op te bereiden. In dat geval verwarm je de plaat op de barbecue mee. Mocht je dat niet hebben, kan je de aardappeltjes natuurlijk gewoon in de pan of in de oven bereiden. 

2. Kook de krieltjes 10 minuten voor in een bodempje kokend water met zout, met de deksel schuin op de pan. Giet daarna af en leg op een platte schaal. Plet ze iets met de platte kant van een koksmes of gebruik een pureestamper.

3. Klop de fijngehakte dille en een flinke snuf zout door de olijfolie extra vergine.

4. Meng de groene asperges in een schaal met 2 eetlepels van de marinade. Meng ook 2 eetlepels met de geplette krieltjes.

5. Dep de forellen droog en snijd het vel aan de buitenkant, per zijde, drie keer in met een scherp mes. Bestrooi ze daarna aan de binnen- en buitenkant met peper en zout. Vul de forellen met de takjes dille, plakjes citroen en knoflook. Bind ze eventueel dicht met slagerstouw zodat er straks niets uitvalt tijdens het grillen.

6. Zet al je voorbereide ingrediënten klaar naast de barbecue. Neem ook de overgebleven marinade mee naar buiten.

7. Bak eerst de krieltjes op de bakplaat in circa 10 minuten tot ze goudbruin zijn, schep af en toe om. Daarna is het de beurt aan de groene asperges, rol ze regelmatig om. In circa 5 minuten zijn die klaar, als je net als ik van beetgaar houd. Leg de aardappels en asperges op een schaal en dek af met aluminiumfolie. Of houd warm in een voorverwarmde oven.

8. Verwijder de plaat. Leg de forellen op de grill en doe de deksel dicht. Open na 2 minuten het deksel en draai de forellen een kwartslag met een spatel, zo krijg je een mooie grillruit. Sluit daarna de deksel weer voor 2 minuten. Draai de forellen om en herhaal dit.

9. Leg de forellen op een grote schaal en garneer met de krieltjes en groene asperges. Druppel de overgebleven dressing erover en rasp eventueel nog wat citroenschil over de forellen. Garneer met plakjes citroen en wat takjes dille en serveer direct.

Iedere maandag vind je hier een recept van Francesca Kookt. Op haar site vind je nog veel meer inspirerende en vooral heerlijke recepten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`