Rutger bakt

Bramentaart met honing en mascarpone

28 augustus 2019 13:42
Beeld © Harold Pereira

Of je nou door de super struint, over de markt slentert of je groenteboer bezoekt: overal barsten de schappen van het zomerfruit. Neem bijvoorbeeld van die prachtige bramen. Lekker voor zo uit het vuistje, maar spectaculair in deze taart van Rutger Bakt.

Deze bramentaart is heerlijk om in de zomer te bakken. Hij is namelijk perfect om je (zelf geplukte) bramen in te verwerken. De bramen komen op een luchtige laag honing-mascarponemousse. Voor Rutger staat  bij zijn favoriete honingsoorten heidehoning met stip bovenaan: dat smaakt pittig en een tikkeltje bitter, en ruikt wat houtachtig. Zeker in combinatie met bramen smaakt deze honingsoort erg lekker. Mocht je de taart met andere honing gaan maken, voeg dan niet alle honing in een keer toe maar proef tussendoor, want veel honingsoorten zijn zoeter.

Wat heb je nodig?

Voor het deeg

  • 200 gr bloem
  • 1 ½ tl bakpoeder
  • 145 gr boter, op kamertemperatuur
  • 80 gr suiker
  • 65 gr bruine basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout

Voor de topping

  • 150 gr spijs
  • ½ tot 1 ei
  • 100 gr zure room
  • 200 gr mascarpone
  • 1 zakje slagroomversteviger, optioneel
  • 80 gr heidehoning
  • 300 gr bramen

Verder nodig

  • boter, om in te vetten
  • poedersuiker, om te bestuiven

Zo maak je het

Bereiding: 90 minuten, oventijd: 25 minuten

Kneed alle ingrediënten voor het deeg tot je er een samenhangende bal van kunt maken. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Meng de spijs met het ei om het wat soepeler van structuur te maken; het spijs moet makkelijk smeerbaar worden. Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een dikte van 7 à 8 millimeter.

Druk met een ingevette bakring of de rand van een springvorm van 23 centimeter een cirkel uit het deeg. Verwijder het omliggende deeg. Verdeel het spijsmengsel over het deeg tot 1,5 centimeter van de rand af. Bak de bodem in 23 tot 28 minuten gaar.

Klop de zure room samen met de mascarpone luchtig op. Maak je de vulling lang van tevoren klaar, voeg dan tijdens het kloppen een zakje slagroomversteviger toe. Voeg de honing toe aan het mengsel en klop dit verder door. Doe het roommengsel in een spuitzak met een gladde spuitmond van 1 centimeter. Spuit de honingmousse op de afgekoelde bodem, maar houd 2 centimeter aan de rand vrij. Verdeel de bramen daar rijkelijk overheen en bestuif de taart met poedersuiker.

Op deze plek vind je iedere woensdag een recept van Rutger. Trek in nog meer inspiratie? Op Rutger Bakt vind je nog veel meer leuke recepten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`