Francesca kookt

Maak de blits met deze abrikozen crostata

19 augustus 2019 11:15 Aangepast: 19 augustus 2019 12:24
Beeld © DeedyLicious

Een taart die indrukwekkend smaakt én oogt, hoeft helemaal niet moeilijk te zijn om te maken. Zelfs als je, net als Francesca, eigenlijk helemaal niet zo van het bakken bent.

Een crostata is een Italiaanse jamtaart, die daar ook wel voor het ontbijt wordt geserveerd. Wat een geweldig land is het toch! 

Zoals bij zoveel gebak is het deeg bepalend voor het eindresultaat. Voor een crostata maak je een 'pasta frolla', wat een soort zanddeeg is. Echt heel makkelijk om te maken, ook als je niet zo vaak bakt. De basis bestaat uit bloem, suiker en boter. Deze variant, met citroenrasp en vanillesuiker is Francesca's persoonlijke favoriet. En doordat je ‘m eerst even blind bakt, wordt de bodem heel mooi krokant.

Wat heb je nodig?

Voor 1 crostata met 12 punten:

- 400 gr tarwebloem
- 150 gr kristalsuiker
- 1 zakje (8 gr) vanillesuiker
- 200 gr koude boter, in blokjes
- rasp van 1 bio citroen
- 1 ei
- 1 eidooier (maar bewaar het eiwit)
- 750 gr abrikozenjam 
- 4 abrikozen
- 2 el amandelschaafsel

Om te serveren:

- poedersuiker

Verder nodig:

- vershoudfolie 
- quichevorm met 24 cm doorsnede 
- bakpapier 
- blinkdbakvulling (kunnen ook gedroogde peulvruchten of rijst zijn)

Zo maak je het

Bereiding: 30 minuten + Koelen: 30 minuten + Oven: 50 minuten

1. Meng de bloem, kristalsuiker, vanillesuiker, boter en citroenrasp in een keukenmachine en pulseer tot het mengsel kruimelig wordt.

2. Stort dit op een schoon werkvlak en maak een kuiltje in het midden. Klop het ei en eidooier los en schenk in het kuiltje. Meng rustig met je vingers door de droge bestanddelen en kneed het deeg daarna vlot tot een samenhangend geheel.Tip: Geen keukenmachine in huis? Dan gewoon kneden met de hand. Je bent dan alleen wat langer bezig.

3. Maak van ¾ een platte schijf en pak deze in vershoudfolie. Maak van de overige ¼ een rolletje en pak deze ook in. Leg beide voor 30 minuten in de koelkast.

4. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de quichevorm goed in met boter of bakspray.

5. Haal de platte schijf uit de koelkast en rol deze uit totdat het overlappend past in de quichevorm. Leg het deeg in de vorm, druk de bodem en zijkanten goed aan en snijd overtollig deeg weg. Geen probleem als het deeg scheurt, dit kun je prima met je vingers weer aan elkaar plakken en niemand die dat ooit zal zien na het bakken. Het overtollige deeg kneed je tot een bolletje en bewaar je ingepakt in de koelkast.

6. Leg een vel bakpapier op het deeg en strooi daar de blindbakvulling op. Dit is nodig zodat het deeg niet gaat rijzen tijdens de eerste fase van het bakken.

7. Zet de quichevorm 10 minuten in de oven. Haal dan het bakpapier met de blindbakvulling (voorzichtig) weg en prik wat gaatjes in de bodem met een vork. Bak daarna nog 10 minuten of tot de randjes net bruin beginnen te worden. Dat kan met de ene oven sneller gaan dan met de andere.

8. Haal de vorm uit de oven en schep de abrikozenjam op de bodem, verdeel gelijkmatig.

9. Haal het resterende deeg uit de koelkast, voeg samen, kneed kort door en rol uit tot een plak ter grootte van de quichevorm. Snijd met een mes of met een ravioli snijder (dan krijg je van die mooie gekartelde randjes, maar die moet je maar net in huis hebben) repen waarmee je de bovenkant kunt versieren met een ruitjesmotief.

10. Verwijder de pitten van de abrikozen en snijd ze in kwarten. Leg ze met de snijkant naar beneden in de ruitjes op de jam. Klop het eiwit los en bestrijk hiermee het deeg. Strooi als laatste het amandelschaafsel over de taart.

11. Bak de taart nog 30 minuten in de oven, wederom op 180 graden, en laat daarna volledig afkoelen op een rooster. Snijd de taart pas na het afkoelen aan, want anders loopt de jam eruit.

12. Bestuif vlak voor serveren met poedersuiker. Oh, en de volgende dag is ‘ie nog lekkerder! Bewaren doe je afgedekt in de koelkast.

Iedere maandag vind je hier een recept van Francesca Kookt. Op haar site vind je nog veel meer inspirerende en vooral heerlijke recepten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`