Rutger bakt

Zelf macarons maken

14 augustus 2019 14:53 Aangepast: 14 augustus 2019 16:55
Beeld © Saskia Lelieveld

Macarons hebben de naam moeilijk te zijn - maar dat valt best mee en het resultaat is die moeite waard. Het is best even een technisch klusje, maar met dit stap voor stap recept van Rutger Bakt heb je het zo onder de knie.

Zelf macarons bakken is heel leuk om te doen en van het resultaat wordt iedereen blij! Ze zijn bijvoorbeeld ook heel leuk om cadeau te doen. Het is een vrij delicaat koekje dat wellicht niet gelijk de eerste keer lukt. Maar met een paar keer oefenen en met de handige stappen hieronder gaat het je zeker lukken! Heb je geen vrijstaande mixer? Dan is het handig om het macaron recept met z’n tweeën te maken. De recepten voor lekkere macaronvullingen vind je hier!

Wat heb je nodig?

  • 200 gr amandelmeel
  • 200 gr poedersuiker
  • kleurstof, liefst in poedervorm
  • 150 gr eiwit
  • 55 ml water
  • 200 gr suiker
  • snuf zout

Zo maak je het

Stap 1

Doe het amandelmeel, de poedersuiker, de kleurstof ende helft van het eiwit in een grote kom en meng dit goed door tot een homogene massa.

Stap 2

Doe het water met de suiker in een steelpan en breng dit aan de kook.

Stap 3

Doe de andere helft van het eiwit met een snuf zout in de kom van een keukenmachine en begin het eiwit op te kloppen als de suikersiroop de temperatuur van 113 °C heeft bereikt.

Stap 4

Haal de suikersiroop, zodra deze de temperatuur van 118 °C heeft bereikt, van het vuur en giet deze al kloppend op de eiwitten. Laat dit mengsel kloppen tot het tot lichaamstemperatuur is afgekoeld.

Stap 5

Meng 1/3 van het opgeklopte eiwit met het amandelmengsel. Voeg als dit goed gemengd is het overige opgeklopte eiwit toe en meng dit tot het mengsel wat slapper begint te worden. Het heeft de juiste structuur wanneer het langzaam van de spatel af valt.

Stap 6

Doe het mengsel in een spuitzak met een glad spuitmondje van ongeveer 1 centimeter doorsnede. Spuit macaronschelpen van ongeveer 3½ centimeter doorsnede op een met bakpapier beklede bakplaat. Klop op de onderkant van de bakplaat zodat kleine luchtbelletjes aan het oppervlak van de schelpen verdwijnen.

Laat de macaronschelpen ongeveer 1 uur drogen op kamertemperatuur, je moet er met een vinger aan kunnen komen zonder dat het beslag blijft plakken. Op vochtige dagen kan het drogen langer duren; het is wel belangrijk om dit goed te doen, omdat de macarons anders geen voetjes krijgen, of kunnen barsten. Bak de macarons op 150 °C in 14-18 minuten gaar.

Haal de macarons na het bakken met bakpapier en al van de bakplaat en trek ze pas van het bakpapier als ze geheel zijn afgekoeld. Dan kan je ze vullen, bijvoorbeeld met een van deze vullingen.

Tip:Teken met behulp van een klein(borrel)glaasje rondjes op bakpapierals hulpmiddel om alle macaronschelpen even groot te kunnen spuiten.

Op deze plek vind je iedere woensdag een recept van Rutger. Trek in nog meer inspiratie? Op Rutger Bakt vind je nog veel meer leuke recepten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`