Rutger bakt

Hartige tarte tatin met sjalotjes en geitenkaas

31 juli 2019 07:30 Aangepast: 01 augustus 2019 09:26
Beeld © Harold Pereira

Tarte tatin werd volgens de overlevering ooit per ongeluk uitgevonden door de zusjes Tatin, die in de 19e eeuw een hotel in Frankrijk runden. Het hotel bestaat nog en serveert nog altijd deze heerlijke taart, maar je maakt hem net zo goed zelf - en dan niet zoet, maar hartig! - met dit recept van Rutger Bakt.

Kijk maar naar deze verrassende klassieker met een twist: geen appels of peren in deze tarte tatin, maar heerlijke sjalotjes en geitenkaas. Hij doet het prima als voor- of bijgerecht, of je nou voor jezelf bakt of gasten over de vloer hebt. Het recept komt uit Het hartige bakboek van Rutger, met nog veel meer hartige bakrecepten.

Wat heb je nodig?

Voor de tarte tatin

  • 25 gr boter
  • 400-500 gr kleine sjalotjes, gepeld
  • 75 ml rode wijn
  • 2 el balsamicoazijn
  • 1/2 recept bladerdeeg of 1 rol koelvers bladerdeeg
  • zout en peper

Verder nodig

  • olijfolie, om in te bakken
  • bloem, voor het werkblad
  • verse tijm
  • 100 gr zachte geitenkaas

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Verhit de boter en een scheut olijfolie in een ovenvaste koekenpan of tarte tatin-vorm van ongeveer 25 centimeter. Voeg de sjalotjes toe en laat ze ongeveer 10 minuten op laag vuur rustig bakken. Voeg de wijn en balsamicoazijn toe en breng het geheel op smaak met zout en peper. Laat het op middelhoog vuur ongeveer 5 minuten inkoken, tot de vloeistof licht stroperig is. Zet het vuur uit en laat de sjalotjes 10 minuten afkoelen.

Rol het bladerdeeg uit op een licht bebloemd werkblad tot een ronde lap die aan alle kanten ongeveer 3 centimeter groter is dan de diameter van de pan of vorm. Bedek de sjalotjes met de plak deeg en stop het deeg aan de zijkant voorzichtig in. Bak de tarte tatin in de oven in 25 tot 35 minuten goudbruin en gaar.

Laat de tarte tatin enkele minuten afkoelen na het bakken en keer hem dan voorzichtig om op een bord met opstaande rand. Garneer de tarte tatin met verse tijm en verkruimel er de geitenkaas over.

Heb je geen ovenvaste koekenpan of tarte tatin-vorm, bak de sjalotjes dan in een gewone koekenpan en leg ze daarna in een dichte bakvorm. Gebruik geen springvorm, want die kan gaan lekken.

Op deze plek vind je iedere woensdag een recept van Rutger. Trek in nog meer inspiratie? Op Rutger Bakt vind je nog veel meer leuke recepten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`