Francesca kookt

De lekkerste pindasaus heb je zo gemaakt

29 juli 2019 12:00 Aangepast: 29 juli 2019 13:39
Beeld © DeedyLicious

Pindasaus kan je er eigenlijk altijd bij hebben. Over een sateetje, bij de frietjes of een stukje gegrilde kip. En het leuke is dat je het zo zelf gemaakt hebt, precies naar jouw smaak, met dit recept van Francesca Kookt.

Eerst maar eens een prangende vraag: wat is eigenlijk het verschil tussen pindasaus en satésaus? Francesca heeft het antwoord: satésaus kan iedere saus zijn die je met, bij of over je saté serveert. Dus of dat nou een ketjapsaus, hete ketchup, chilimayonaise of pindasaus is, maakt niet uit. Het feit dat het in de buurt van je satéstokje ligt, maakt dat het satésaus is.

En dan de pindasaus, dat is dus een saus gemaakt van pinda’s. Die kun je zo dik of dun maken als je zelf wilt en er zijn tig variaties van in de wereld te vinden. Afhankelijk van je smaak en het gerecht waar je het bij gaat serveren, kun je ook weer variëren. Het recept van vandaag is voor een pindasaus die het prima doet in combinatie met saté (en dan dus ook satésaus is) maar ook heerlijk is in of op een wrap bijvoorbeeld of als dipsaus of als saladedressing. Voor de dressing maak je 'm wel iets dunner, maar dat is een kwestie van extra kokosmelk en limoensap toevoegen tot je de consistentie goed vindt. Aan de slag!

Wat heb je nodig?

Voor een flink bakje vol:

- ½ sjalot, gesnipperd - 1 teentje knoflook, uitgeperst of geraspt - 1 cm gember, geraspt - ½ rode peper, zaadlijsten verwijderd en fijngehakt - zonnebloemolie - 350 gr pindakaas met nootjes (ik gebruik altijd 100% pindakaas) - 1 blik (400 ml) kokosmelk (bijvoorbeeld van Fairtrade) - sojasaus - 1 limoen - sambal oelek

Zo maak je het

Bereiding: 10 minuten

1. Verhit een steelpan en fruit de sjalot, knoflook, gember en rode peper 2 minuten in 1 eetlepel zonnebloemolie terwijl je blijft roeren. Let op dat het niet bruin aanbakt.

2. Zet het vuur laag en schep de pindakaas in de pan. Schenk 200 ml kokosmelk in de pan en roer rustig door. Beoordeel de dikte en schenk extra kokosmelk in de pan als je de saus dunner wilt. Voor deze pindasaus op de foto heb ik 300 ml gebruikt.

3. Roer 1 eetlepel sojasaus erdoor en een kneepje limoensap. Voor de liefhebbers van pit, roer er naar smaak ook wat sambal oelek door. Proef gewoon goed en dan vind je vanzelf jouw ideale smaakcombinatie. Voor mijn pindasaus voegde ik 2 eetlepels sojasaus, sap van ½ limoen en 2 volle theelepels sambal oelek toe.

Iedere maandag vind je hier een recept van Francesca Kookt. Op haar site vind je nog veel meer inspirerende en vooral heerlijke recepten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`