Van onze partner Quaker

De zin en onzin van ontbijten

29 juli 2019 08:55 Aangepast: 29 juli 2019 10:26

Overhaast je wekker uitklikken omdat je je hebt verslapen, de kinderen uit bed halen en met slechts een kam door je haar snel de deur uit om op tijd op je werk aan te komen. Ontbijten? Daar kunnen we wel zonder. Of toch niet?

De laatste jaren zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de zin en onzin van ontbijten. Uit het ene onderzoek blijkt dat je lichaam beter in shape blijft als je deze maaltijd niet overslaat. In het andere komt naar voren dat je ook je geest niet gelukkig wordt van die zes minuten tijdswinst in de ochtend.

Geen ontbijt, wel een bierbuik

Allereerst kan het skippen van je ochtendvezels ervoor zorgen dat je een ongezond lichaamsgewicht krijgt. Dit blijkt uit een Amerikaanse studie, waarvoor wetenschappers maar liefst 16 verschillende onderzoeken hebben geanalyseerd. Overigens ligt het aankomen niet aan het overslaan zelf, maar aan de ongezonde gewoonten die hieruit voorvloeien. Zo legt het Voedingscentrum uit dat als je het ontbijt overslaat je sneller neigt naar snacks, alcohol drinken en roken.

Beter concentreren

Ten tweede blijkt dat ontbijten het kortetermijngeheugen en de concentratie een boost geeft. Onderzoekers van de Universiteit van Bristol deden cognitieve testen bij twee groepen mensen. De eerste groep had wel ontbeten, de andere niet. Wat bleek? De groep die wel had ontbeten presteerde significant beter op het gebied van kortetermijngeheugen en concentratie.

Lekker rustig

Als laatste komt uit datzelfde onderzoek naar voren dat je rustiger en vrolijker bent, wanneer je hebt ontbeten. Het is goed voor je humeur, voor je concentratie en je bent ook nog eens productiever op werk. En geloof ons: dat is niet alleen leuk voor jezelf, maar vooral ook voor je collega’s. Dat halve uurtje eerder opstaan is het dan dubbel en dwars waard.

Op zoek naar inspiratie voor lekkere en gezonde ontbijtjes? Kijk eens op de website van Quaker.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore