Een recept van Emma Warren

Tuinbonen-erwtensalade

18 juli 2019 16:42 Aangepast: 19 juli 2019 09:43

Een frisse, zomerse salade met verse tuinboontjes, het liefst uit eigen moestuin. En ook al komen ze gewoon van de groenteboer: van het doppen word je zen.

Dit heb je nodig (voor 4 personen):  

  • 500 ml groentebouillon
  • ½ bos dragon
  • 200 gr verse of bevroren gedopte tuinbonen
  • 150 gr verse of bevroren gedopte doperwten
  • 2 takjes munt, de blaadjes in fijne reepjes gesneden
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 3 eetl. extra vergine olijfolie
  • 1 eetl. sherryazijn
  • 1 theel. versgeraspte gember
  • het sap van ½ citroen
  • ¼ krop radicchio, fijngesneden
  • 100 gr queso fresco of stevige ricotta

Zo maak je het:

Breng de groentebouillon met twee takjes dragon aan de kook in een middelgrote pan op middelhoog tot hoog vuur.

Blancheer de tuinbonen 2 minuten. Haal ze met een schuimspaan uit de bouillon en doe ze direct over in een kom ijswater. Verwijder de buitenste velletjes van de meeste grote bonen. Laat de kleinere ongepeld voor een bitter accent.

Breng de bouillon weer aan de kook en blancheer de doperwten 4 minuten. Giet ze af en koel ze in een kom ijswater.

Hak de overgebleven dragonblaadjes fijn en doe ze met de geblancheerde tuinbonen en doperwten, munt, een snuf zout en peper en de helft van de olijfolie in een middelgrote kom.

Meng in een andere kom de azijn, gember, het citroensap en de overgebleven olie.

Schep de fijngesneden radicchio erdoor. Meng dit door de tuinbonen en doperwten. Doe de salade over in een schaal en verdeel de queso fresco of ricotta erover.

De Catalaanse keuken
De Catalaanse keuken heeft een rijke variatie aan smaken en combinaties, en staat bekend om zijn eenvoudige, traditionele, seizoensgebonden stijl. Niet geheel toevallig is er in Catalonië een hoge concentratie aan Michelin-sterrenrestaurants. In het boek De Catalaanse keuken staan 85 authentiek-klassieke gerechten als ‘mar i muntanya’ (zee en bergen), vongole met ibericoham in een saus van cava of de langzaam gegaarde lamsbout in sherry en citroen en de kruidige ‘van kop tot staart’-terrine.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`