Rutger bakt

Pindakaas-havermoutkoeken

17 juli 2019 11:15 Aangepast: 17 juli 2019 12:54
Beeld © Saskia Lelieveld

Alles voor het ontbijt, maar dan samengevat in een koekje. En laten we wel wezen: ze zijn lekkerder dan zo'n verantwoord bakje havermout of een saaie boterham met pindakaas.

Iets lekkers bakken ingewikkeld? Nee hoor! In Rutger's nieuwe kookboek Het makkelijke bakboek dat in september verschijnt, vind je wel 100 makkelijke en snelle recepten. Geen ingewikkelde apparaten, moeilijke technieken of ellenlange boodschappenlijstjes. Neem bijvoorbeeld deze heerlijke pindakaas-havermoutkoeken. Die heb je in een handomdraai op tafel (en daarna binnen de kortste keren ook weer op natuurlijk).

Wat heb je nodig? 

Voor 20-25 koeken

  • 100 gr boter, op kamertemperatuur
  • 125 gr pindakaas
  • 170 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1 tl vanille-extract
  • ½ tl kaneelpoeder
  • ¼ tl zout
  • 175 gr havermout
  • 60 gr bloem
  • 1 ½ tl bakpoeder

Zo maak je het

1. Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed de bakplaat met bakpapier.

2. Doe de boter, pindakaas, lichtbruine basterdsuiker, het ei, vanille-extract, de kaneel en het zout in een kom en meng deze door elkaar. Dit kan met je handen of met een handmixer. Voeg de havermout, bloem en het bakpoeder toe en kneed alles met je handen tot een plakkerig deeg.

3. Maak van het deeg balletjes met een doorsnede van 3-4 centimeter en leg deze met voldoende tussenruimte op de bakplaat. Druk de balletjes plat, tot ze ongeveer 1 centimeter dik zijn. Bak de koeken 10-14 minuten en laat ze na het bakken afkoelen op een rooster. De binnenkant mag nog chewy zijn.

Op deze plek vind je iedere woensdag een recept van Rutger. Trek in nog meer inspiratie? Op Rutger Bakt vind je nog veel meer leuke recepten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`