Rutger bakt

Zelf flammkuchen bakken, klassiek en vega

03 juli 2019 12:15 Aangepast: 03 juli 2019 13:16
Beeld © Erik Spronk

Je ziet ze tegenwoordig overal op de kaart: flammkuchen. Terecht, want wat is dat lekker, met die knapperige, dunne bodem en romige topping. En je bereid ze ook heel makkelijk zelf, met dit recept van Rutger Bakt.

Met flammkuchen kan je prima variëren: als borrelhapje, als avondmaaltijd, en met zo'n beetje alles erop wat jij zelf het lekkerst vindt. Dat maakt ze ook uitstekend geschikt om nog even dat restje groene asperges, kaas of tonijn op te maken. Geen inspiratie? Begin dan eens met deze twee heerlijke varianten van Rutger Bakt. De eerste is de klassieke flammkuchen, die is en blijft altijd lekker! De tweede is een vegetarische flammkuchen, met feta en rode puntpaprika. Voor het recept kun je basisrecept voor flammkuchendeeg van Rutger gebruiken. 

Wat heb je nodig?

Voor 4 flammkuchen:

Voor de bodem

Voor de klassieke flammkuchen

  • 250 gr crème fraiche
  • 300 gram gerookte spekblokjes
  • 2 in ringen gesneden (rode) uien
  • peper

Voor de vegetarische flammkuchen

  • 250 gr crème fraiche
  • 3 rode puntpaprika’s, in ringen
  • 2 (rode) uien, in halve ringen
  • 400 gram feta, verkruimeld
  • peper
  • verse rucola

Zo maak je het

Bereiden: 2 uur, oventijd: 13 minuten

Maak het deeg als beschreven staat in het basisrecept.

Verwarm de oven na het rijzen van het deeg voor op 250 ⁰C, bij voorkeur met pizzasteen.

Verdeel het deeg in vieren en rol elk stuk op een licht bebloemd werkblad tot een ovale lap van niet dikker dan 2 tot 3 millimeter. Leg ze op een stuk bakpapier. Bestrijk de deegbodems met de crème fraiche.

Beleg het deeg voor de klassieke versie met de gerookte spekblokjes en de uienringen en breng het op smaak met versgemalen peper. Verdeel voor de vegetarische versie de feta, paprika en uienringen over de crème fraiche en breng ook dit op smaak met peper.

Bak de flammkuchen op de hete pizzasteen in 10 tot 15 minuten knapperig en serveer ze direct. Garneer de vegetarische flammkuchen voor het serveren met rucola.

Op deze plek vind je iedere woensdag een recept van Rutger. Trek in nog meer inspiratie? Op Rutger Bakt vind je nog veel meer leuke recepten.

`