Rutger bakt

Zoete traktatie: vanille-marshmellows

26 juni 2019 09:09 Aangepast: 26 juni 2019 11:09
Beeld © Erik Spronk

Heb jij een vuurkorf of barbecue in de tuin? Prik dan eens een paar marshmellows op een spies en rooster ze even. Een absolute hit, en heus niet alleen bij kinderen. En: zelfgemaakt, met dit recept van Rutger Bakt, zijn ze nóg lekkerder dan in de winkel.

Om marshmallows te maken, kun je twee basisrecepten gebruiken; met of zonder eiwit. Rutger testte beide manieren en vond de marshmallows zonder eiwit veel luchtiger, lekkerder van structuur en beter van smaak. Wel heb je voor die versie glucosestroop nodig, maar dat is tegenwoordig redelijk goed te verkrijgen bij de toko, bakwinkel, online of bij de plaatselijke bakker.

De vanille-marshmallows worden na het rusten door de fijne suiker gewenteld. Dat geeft de marshmallows een lekkere crunchy textuur. In plaats van fijne suiker kun je ook een mengeling van poedersuiker en maïzena gebruiken, zoals bij deze vlierbloesem marshmallows.

Wat heb je nodig?

Voor de marshmallows

  • 7 blaadjes gelatine (11,6 gr)
  • 100 ml water
  • 200 gr suiker
  • 150 gr glucosestroop
  • 50 ml water
  • 1 vanillestokje, het merg

Verder nodig

  • neutrale olie, om in te vetten
  • fijne suiker

Zo maak je het

Doe 100 milliliter water en de gelatineblaadjes in een kom en laat de gelatineblaadjes 10 minuten weken. Als je een standmixer hebt kun je de kom daarvan gebruiken.

Doe het water, de suiker en de glucosestroop in een pan en breng deze aan de kook. Meet de temperatuur van de suikersiroop met een (suiker)thermometer. De siroop moet gekookt worden tot 121 °C.

Het makkelijkst maak je dit recept met een standmixer, dan heb je je handen vrij. Maak je het met een handmixer, vraag dan iemand om op dit punt mee te helpen. Zet de mixer op matige snelheid aan en mix het water-gelatinemengsel door. De blaadjes zullen nog niet oplossen, dat komt zo. Voeg de suikersiroop van 121 °C toe. Je zult zien dat de gelatine gelijk oplost. Let op voor eventuele spatten, de suikersiroop is erg heet. Zet de mixer op de hoogste stand en klop het marshmallowmengsel door tot het op kamertemperatuur is. Voeg nu ook het merg uit het vanillestokje toe aan het mengsel. Na verloop van tijd wordt het mengsel luchtig en wit van kleur. Het is klaar als je een fluffy en plakkerige marshmallow-massa hebt.

Doe het mengsel in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van 10-15 millimeter doorsnede. Leg een stuk bakpapier op het werkblad en vet dit licht in met olie. Spuit toeven van de marshmallow op het bakpapier en laat ze 12-24 uur opstijven op kamertemperatuur.

Haal de marshmallows voorzichtig van het bakpapier en wentel ze door de fijne suiker. Bewaar ze luchtdicht verpakt.

Heb je de marshmellow-maak-smaak helemaal te pakken? Waag je dan ook eens aan deze geweldige marshmellows op een stokje in een knapperig chocoladejasje - te zien op het plaatje hierboven. 

Op deze plek vind je iedere woensdag een recept van Rutger. Trek in nog meer inspiratie? Op Rutger Bakt vind je nog veel meer leuke recepten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`