Milieuvriendelijk

BBQ, maar dan beter

21 juni 2019 03:35 Aangepast: 21 juni 2019 09:57
Beeld © iStock

Het is zomer en dat weet de thermometer ook. Grote kans dat je dit weekend of komende week wel ergens op een barbecue belandt! Dat is iedere keer weer een feestje, en met deze tips houd je het ook nog een beetje leuk voor je omgeving.

Barbecueën, dat is gezelligheid, lekker eten en de zomer in je bol. Maar helaas vaak ook rook, fijnstof en plastic servies. Met deze tips van Eigen Huis & Tuin blijft het net zo gezellig, maar wel net iets vriendelijker voor het milieu en je eigen gezondheid.

Tip 1: Kies voor klein

Neem geen grotere barbecue dan nodig. Als je de barbecue voor weinig mensen aansteekt, dan kun je beter voor een kleinere kiezen. Deze gebruikt een stuk minder brandstof dan een grote: hij is sneller warm en heeft minder nodig om dat ook te blijven. Dit is veel minder schadelijk voor het milieu.

Tip 2: Wees zuinig met brandstof

Gebruik niet meer brandstof dan nodig. Dit doe je dus door een kleine barbecue te nemen, maar ook door hem niet langer aan te laten staan dan nodig. Als je klaar bent, zet je hem dus beter gelijk uit.

Tip 3: Ga voor gas of elektrisch

Bij een barbecue met houtskool of briketten komt veel rook en fijnstof vrij. Dit is schadelijk voor het milieu, maar ook voor je luchtwegen. Elektrische- of gasbarbecues laten weinig tot geen rook vrij, waardoor ze veel gezonder zijn.

Tip 4: Voorkom voedselverspilling

Voedselverspilling is natuurlijk hartstikke zonde van het geld, maar het is ook slecht voor het milieu. Een stukje vlees kost ontzettend veel water om te produceren, dus het zou zonde zijn om dit zomaar weg te gooien. Laat je eten dus niet te lang buiten de koelkast liggen en bak alleen wat je denkt nodig te hebben. Sowieso kan je ook heel lekker barbecueën zonder vlees of vis, scheelt een slok op een borrel.

Tip 5: Koop geen plastic

Als je veel gasten hebt die komen barbecueën, kan plastic wegwerpservies verleidelijk zijn. Je hoeft niet af te wassen en gooit alles zo in de kliko. Maar beter doe je het niet, want de plastic soep in de oceanen is al groot genoeg. Gebruik in plaats daarvan gewoon borden die je erna afwast. Als je te weinig hebt, leen je gewoon wat bij de buren en nodig je ze gelijk ook uit voor de barbecue. Wel zo gezellig. Bekijk hier bijvoorbeeld alternatieven voor plastic servies. 

Eigen Huis & Tuin / Julia van Rijn

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore